(c) British Library Board

Volgens nieuw onderzoek van de British Library was Jane Austen aan het eind van haar leven zeer slechtziend en kwam dat mogelijk door een onopzettelijke arsenicumvergiftiging. Ze baseren hun uitspraken op onderzoek naar de brillen van de Engelse schrijfster die 200 jaar gelden op 41-jarige leeftijd stierf in Winchester.

Schrijfdoos

De brillen zitten in de schrijfdoos van Austen die wordt bewaard in de British Library. Onlangs liet de bibliotheek de sterkte van de brillenglazen vaststellen. Die bleken respectievelijk +1.75, +4.75 en +5 te zijn, wat erop duidt dat Austen’s ogen sterk achteruit zijn gegaan.

Reuma

Tegen de BBC zegt curator Sandra Tuppen dat de medicijnen die Austen kreeg voor haar reuma waarschijnlijk arsenicum bevatten. Dat was volgens haar niet ongebruikelijk. En arsenicum kan volgens Tuppen staar veroorzaken.

Doodsoorzaak

Experts van de bibliotheek denken dat het gif mogelijk verantwoordelijk is voor Austen verslechterende gezichtsvermogen. Wellicht heeft het goedje zelfs bijgedragen aan haar vroege dood. Ze hopen dat optometristen zich over deze theorie willen buigen.

Over de doodsoorzaak van Austen is in het verleden veel gediscussieerd. Behalve arsenicum worden onder andere ook tuberculose, de ziekte van Addison en lymfeklierkanker genoemd als mogelijke ‘daders’.

Andere experts

Sinds het nieuws over een mogelijke arsenicum-vergiftiging naar buiten kwam, hebben Austen-experts van over de hele wereld hun vraagtekens gezet bij deze theorie. Deidre Shauna Lynch,  literatuurprofessor aan Harvard, reageert: “Austen was writing letters, in her usual quite tiny handwriting, up to May 1817, two months before her death. … For this reason it seems unlikely that she was as close to blind as the optometrist quoted on the British Library blog site suggests.”

Meer reacties lees je op de website van CNN.