‘Jane Austen in 41 objects’ heet de nieuwe tentoonstelling waarmee het Jane Austen’s House Museum in Chawton het Jane Austen 200 jubileumjaar viert. De tentoonstelling is vorige week geopend in het museum dat afgelopen maanden gesloten was voor renovatie.

Zoals de naam al doet vermoeden vertelt de nieuwe tentoonstelling het verhaal van Jane Austens leven en erfenis aan de hand van 41 objecten uit de collectie van het museum. Dat is gevestigd in het huis waar Austen de laatste jaren van haar leven doorbracht en haar belangrijkste boeken schreef. Het getal 41 is een verwijzing naar de leeftijd waarop de schrijfster in 1817 stierf.

Gouden ring

Te zien zijn onder andere een eerste druk van Pride and Prejudice (in drie volumes) en een gouden ring met turkoois die ooit van Austen was. Deze werd wereldnieuws nadat de Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson hem had gekocht op een veiling, maar hem na een inzamelingsactie uiteindelijk moest afstaan aan het museum.

Blogs

De tentoonstelling, die afgelopen week opende en het hele jaar te zien zal zijn, wordt online begeleid door een blog met gastschrijvers. De bijdragen worden elke week op de website van het museum gepubliceerd.

Behangpapier

Terugkerende bezoekers zal het nieuwe behangpapier (in drie verschillende motieven) opvallen waarmee enkele kamers zijn gedecoreerd. Het gaat om replica’s van het behang dat er in Austens tijd hing. Hiervan zijn in het verleden fragmenten teruggevonden.

Onderzoekers deden een opvallende ontdekking. Een van de motieven hing op zijn kop. Ook ging het om tweede keus. Een belangrijk detail, een roosje, is namelijk niet afgedrukt.

Behangpapier was in Austens tijd erg duur. Mogelijk hebben de dames Austen willen besparen door tweede keus te kopen. Ze hebben het mogelijk op de kop gehangen om het gemis van het roosje te verdoezelen. Maar het kan ook zijn dat het om een foutje ging. Door het ontbrekende roosje kon je niet goed zien welke kant boven moest.

Reproducties van het behang zijn te koop in de museumwinkel.

Een filmpje over de heropening en het behang vind je op de website van de BBC.