An Analysis of Country Dancing is nu in facsimile-uitgave te koop.

Dansen was in Jane Austens tijd een aangename maar vooral ook belangrijke bezigheid: menige toekomstige partners ontmoetten elkaar op de dansvloer. Dan moest je het dansen natuurlijk wel goed onder de knie hebben. In 1808 verscheen het boekje An Analysis of Country Dancing. Re-enactor Frank Grenadier van The Meryton Society heeft nu het boekje als facsimile uitgebracht en vertelt ons er meer over.

Kun je iets meer vertellen over de geschiedenis van An Analysis of Country Dancing?

Uitgevoerd in een rij heren en dames, was het (Engelse) Country dansen één van de meest populaire vroeg 19e-eeuwse bezigheden thuis en in de balzaal. Thomas Wilson, dansmeester aan het King’s Theatre te London, schreef een instructieboek dat hij opdroeg aan Madame Angiolini, de belangrijkste danser van dat King’s Theatre.

In 1808 verscheen de eerste uitgave van dit boekwerkje uit een reeks van boeken geschreven door Wilson over ‘English Country Dancing’. Er werden toen 1000 exemplaren gedrukt die 7 shilling per stuk kostten. Het origineel van deze facsimile uit 1811 (3e editie) bevat enkele belangrijke aanvullingen op die van de 1e editie en de 2e editie uit 1811 en is daarom volledig te noemen. In 1815 en 1822 is het boekje in extra drukken nogmaals uitgegeven met veel minder belangrijke aanpassingen.

Hoe populair was het in de tijd van Jane Austen?

Het boekje was door zijn zijn duidelijke figuren met uitstekend beschrijvende tekst, razend populair bij een heel breed publiek van (gegoede) dames, heren, professionele dansers en dansmeesters. Exemplaren waren dan ook moeilijk te verkrijgen omdat de oplagen zeer snel waren uitverkocht.

Wat leerde men van dit instructieboek?

In deze nu door mij vervaardigde facsimile ‘An Analysis of Country Dancing’ uit 1811 staan alle figuren die ooit gebruikt zijn in country dancing op een dusdanige manier beschreven en getekend dat zelfs iedere ongeoefende danser in korte tijd deze dansbewegingen en daarmee de dansen, zich eigen kan maken – zelfs zonder de hulp van een dansmeester (alhoewel dat toch wel altijd zeer nuttig blijft).

Daarnaast is de complete etiquette voor een bal beschreven, samen met de regels en voorschriften voor dit beleefde vermaak.
Voor dansmeesters zijn er een uitgebreide tabellen toegevoegd om nieuwe dansbewegingen (reels) te ontwerpen.

Zou Jane Austen dit boekwerkje hebben gelezen of zelfs in haar bezit hebben gehad?

Wie zal het zeggen … het moet haast wel!

Waar is An Analysis of Country Dancing te koop?

Je kunt het bestellen door onderstaand contactformulier in te vullen.

Informatie:

Facsimile (1811 – 3e ed.): Frank Grenadier, 2017
194 pag.

Afm. 13 x 20 cm

Prijs: € 25,-

Over de samensteller van deze facsimile:

Ik – Frank Grenadier, 58 jaar – heb mij in de afgelopen 17 jaren van een ‘Napoleontisch-militaire’ re-enactor tot een Empire/Regency – ‘British Gentlemen’ re-enactor ontwikkeld. De dansbewegingen gingen, en eigenlijk gaan, mij toch niet zo makkelijk af. Tijd dus om er iets aan te doen! Deze facsimile is nu het resultaat van in eerste instantie een stukje zelfstudie, maar ook een poging om anderen de mogelijkheid te geven zichzelf in het country-dansen te bekwamen.

Wil je dit boekje bestellen? Vul onderstaand formulier in en Frank neemt contact met je op!

[contact_form email=”fvdweegen@hotmail.com” subject=”Bestellen An Analysis of Country Dancing”]