2017 is een bijzonder Jane Austen jaar. We herdenken dat Austen 200 jaar geleden stierf, maar vieren vooral haar leven en haar werk. Schrijfster Anke Werker en illustrator Sanne van der Bruggen doen dat met hun maandelijkse column ‘Happy Jane Year’. Dit is de vierde aflevering.

Stel je een druilerige zaterdagochtend voor in Londen, half februari. Hoewel het negen uur is geweest, schemert het nog een beetje. Het is druk op straat. Twee Nederlandse vrouwen vinden hun weg van metrostation King’s Cross naar de British Library. Ze zijn speciaal gekomen voor het kleine eerbetoon aan Jane Austen dat daar is ingericht.

Even later bewonderen ze de schriften waarin Jane Austen meer dan tweehonderd jaar geleden haar jeugdverhalen noteerde. Voor het eerst in meer dan veertig jaar zijn de drie notitieboeken weer bij elkaar te zien. Een moment van betekenis en voor de roodharige vrouw genoeg reden om de bibliotheek kort na een vorig bezoek nogmaals te bezoeken. Voor de vrouw met het blonde haar is het een eerste kennismaking met bewaard gebleven materialen van Engelands bekendste schrijfster.

Ze wijzen elkaar verrukt op bijzonderheden terwijl ze het handschrift ontcijferen. Het valt op dat de ‘s’ door Jane (ja, ze noemen haar familiair Jane!) op verschillende manieren werd geschreven als er twee na elkaar kwamen. En haar ‘d’ gaf ze telkens een zwierige lus naar links. Voetje voor voetje schuifelen ze langs de vitrine naar rechts. Ze zien ook de schrijfkist van Jane, haar bril en enkele brieven uit verschillende perioden uit haar leven.

Lees verder onder de illustratie

Thee bij Twinings
Die vrouwen, dat waren Sanne en ik. En tegen de avond concludeerden we intens tevreden dat onze reis – de kleine pelgrimstocht langs Jane Austen-relieken – volledig geslaagd was. Eerder die middag bekeken we namelijk ook nog het kleine, door Janes zus Cassandra geschilderde portretje in de National Portrait Gallery, kochten we thee bij Twinings – de winkel waar Jane al haar thee kocht – en wandelden we door Covent Garden om het huis te zien waar Jane bij haar broer Henry logeerde.

Jubileumjaar op stoom
In haar boek Northanger Abbey zei Jane Austen al: “If adventures will not befall a young lady in her own village, she must seek them abroad.” En wij hebben de daad bij het woord gevoegd. Jane Austens jubileumjaar is nu echt goed op stoom. Overal zijn aankondigingen van activiteiten en bijeenkomsten. Er is voor ieder wat wils en je hoeft er niet eens per se de grens voor over. Met een symposium in Utrecht, een Netherfield-ball in Haarlem en lezingen en filmvertoningen door het hele land kom je ook in Nederland aan je trekken.

Al is naar Engeland gaan voor een tentoonstelling natuurlijk geen straf. En inmiddels is bekend dat er dit voorjaar in Winchester ook een interessante Jane Austen-expositie te bezoeken zal zijn. Dus wie weet pakken we onze reistassen weer…

Over de makers van Happy Jane Year

Boekenmakers en boekenliefhebbers, dat zijn Anke Werker (schrijver) en Sanne van der Bruggen (illustrator) al zo lang ze zich kunnen herinneren. En bewonderaars van Jane Austen. Samen belichten ze hier van maand tot maand ‘Something very Austen’ en brengen daarmee hun fascinatie en liefde voor de schrijfster tot leven in woord en beeld.