Janes brief aan Cassandra, november 1800.

Janes brief aan Cassandra, november 1800.

Een brief die Jane Austen in november 1800 schreef aan haar zus Cassandra is deze week bij Sotheby’s London geveild voor 150.000 pond. Dat is veel meer dan de schatting van 40.000 tot 60.000 pond die het veilinghuis vooraf deed.

De brief is 4 pagina’s lang en is gesigneerd door Austen. Ze schreef hem op haar 25ste in Steventon, waar haar vader dominee was en waar ze met haar familie de pastorie bewoonde. Zus Cassandra was enkele maanden op bezoek bij haar broer in Godmersham Park House in Kent.

Huwelijksaanzoek

In de brief deelt Jane nieuwtjes uit Steventon en schrijft ze over vrienden en kennissen. Onder andere over haar broer Charles die als kapitein in de marine een Turks schip had buitgemaakt en over de gezondheid van Harris Bigg-Wither. Deze buurtbewoner van goede komaf zou haar 2 jaar later ten huwelijk zou vragen, een aanzoek dat ze eerst accepteerde om het later toch af te wijzen.

Pensioen

De brief geeft een mooi inzicht in Janes dagelijkse leven in Steventon vlak voordat het helemaal op z’n kop zou worden gezet. Enkele weken later maakte pa Austen namelijk bekend dat hij met pensioen ging. Hij deed de domineesplaats over aan zijn zoon James en vertrok met zijn vrouw en dochters naar Bath.

Eerste druk Emma

De brief maakte onderdeel uit van de ‘English Literature, History, Children’s Books and Illustrations’ veiling die Sotheby’s dinsdag in London hield. In de veiling waren nog meer Austen-kavels opgenomen. Een eerste druk van Emma bracht 10.000 pond op en een manuscript van Anna Lefroy bracht 12.500 pond op. Lefroy was Janes nichtje die net als haar tante literaire ambities had. Het geveilde manuscript is haar poging om Janes niet voltooide roman Sanditon af te maken.

Deze ivoren cup-and-ball werd niet verkocht.

Deze ivoren cup-and-ball werd niet verkocht.

Niet verkocht

Niet verkocht tijdens de veiling werden een eerste druk van Northanger Abbey (geschat op 6.000-8000 pond) en een eerste druk van de beroemde Pride and Prejudice uitgave met illustraties van Hugh Thomson.

Ook niet verkocht is een ivoren Cup-and-Ball spel (Bilbocatch) afkomstig uit de Austen-familie. Dit kleinood is altijd geassocieerd met Jane van wie bekend was dat ze uitblonk in dit spelletje. Het werd geschat op 20.000-30.000 pond.

Brief 25

Nog even een schrale troost voor wie geen 150.000 pond kon neerleggen voor Janes brief: Hij is ook opgenomen het boek Jane Austen’s Letters van Deirdre Le Faye. Voor wie hem daar wil lezen: het is brief 25.

Bekijk de veilingresultaten op de website van Sotheby’s.