Jane Austens History of England

Jane Austens History of England

Austen-fans die tussen 10 januari en 19 februari 2017 in London zijn, moeten even naar de British Library. Ter ere van het Jane Austen 200 jubileumjaar richten zij in die periode namelijk een kleine Austen-tentoonstelling in. Te zien zijn drie notitieboekjes met jeugdwerk van Austen en de door Austen zelf verzamelde feedback die ze kreeg na het verschijnen van haar derde roman Mansfield Park.

Kritiek en lof

Jane was altijd erg benieuwd wat anderen van haar boeken vonden en verzamelde alle commentaar, zowel kritiek als lof. In de notities die in het British Library te zien zullen zijn, lees je onder andere dat Janes moeder hoofdpersoon Fanny Price maar ‘insiped’ (zouteloos, nietszeggend) vond. Janes zus vond Fanny juist wel leuk en genoot van de domheid van Mr Rushworth.

opinionsmansfieldp

Jane Austen verzamelde meningen over Mansfield Park.

Ene Mrs Bramstone vond Mansfield Park veel beter dan Pride and Prejudice en Sense and Sensiblity. Volgens Mrs Bramstone lag dat niet aan Jane, maar was dat te wijten aan haar eigen gebrek aan smaak en haar onvermogen om humor te begrijpen.
Nieuwsgierig naar alle meningen? Pemberley.com heeft ze op zijn website staan.

Voor het eerst in 40 jaar

De drie notitieboekjes met jeugdwerk van Jane die tentoongesteld worden, komen van de British Library en de Bodleian Library (Oxford). Het is voor het eerst in 40 jaar dat de boekjes samen te zien zijn. Ze zullen opengeslagen worden op o.a. The Beautiful Cassandra en The History of England.

De tentoonstelling die ook Jane Austens ‘writing desk’ (schrijfdoos) zal tonen, gaat Jane Austen Among Family and Friends heten. Ze wordt gehouden in de gratis toegankelijke Sir John Ritblat Treasures Gallery.