Exhibition-postcard-image

Waar ter wereld kun je beter een tentoonstelling houden over Jane Austens roman Emma dan in Chawton House? Het landhuis van Janes broer Edward zou mogelijk haar inspiratiebron zijn geweest voor Donwell Abbey, het onderkomen van Mr Knightley. Vanaf 21 maart tot 25 september 2016 brengt Chawton House Library met zijn tentoonstelling de wereld van Emma tot leven.

In de tentoonstelling zijn niet alleen items te zien uit de eigen collectie van Chawton House Library, de bibliotheek gewijd aan vrouwenliteratuur die tegenwoordig in Chawton House is gevestigd. Veel andere organisaties, zoals de Huntington Library in Californië en King’s College Cambridge, hebben bijzondere voorwerpen ter beschikking gesteld.

Female accomplishments
In de tentoonstelling komen veel aspecten uit Emma aan bod. Zoals de tijd waarin het zich afspeelt en de ‘female accomplishments’ als schilderen en borduren waar Emma Woodhouse en Harriet Smith zich mee bezighouden. In de tuin van Chawton House worden zelfs aarbeien geteelt, speciaal voor deze tentoonstelling.
Eerste drukken uit Engeland en de Verenigde Staten worden met elkaar vergeleken. Ook wordt de eerste vertaling uit 1816 – in het Frans – tentoongesteld.

Brief van Charlotte Brontë
Voor de publicatie van Emma stapte Jane Austen over naar een nieuwe uitgever, John Murray. In Chawton House wordt dieper ingegaan op hoe de uitgeverswereld in die tijd werkte. De eerste recensies zijn te lezen en reacties van lezers. De bibliotheek stelt een originele brief van Charlotte Brontë tentoon waarin ze schrijft wat ze van Emma vindt.

Donateurs gezocht
De tentoonstelling gaat op 21 maart van start en is inbegrepen bij het toegangskaartje voor Chawton House Library. De bibliotheek zoekt nog donateurs voor de tentoonstelling. Meer informatie vind je op hun website.