(c) Historische Huizen Gent

(c) Historische Huizen Gent

Kostuums van Hugh Grant en Emma Thompson als Edward Ferrars en Elinor Dashwood uit Sense and Sensibility, het pak dat Colin Firth droeg in The King’s Speech, de rijkelijk versierde kostuums uit de serie The White Queen: ze zijn deze winter allemaal te zien in de Sint-Pietersabdij in Gent (België).

Van 27 november 2015 tot 10 april 2016 is daar de tentoonstelling History @ The Movies. De tentoonstelling laat zien hoe het verleden aan de hand van kostuums levendig wordt gemaakt in de filmwereld. En in hoeverre komt de fictie overeen met de werkelijkheid?

Wat is er te zien

Het belooft een bijzondere tentoonstelling te worden. Op de website van History @ The Movies staat:

De tierlantijntjes in de kostuums van Hugh Grant en Emma Thompson uit Sense & Sensibility nemen je mee naar de roddels, de rijkdom en de schone schijn van de hogere klasse in Engeland rond de jaren 1800. Met de romantische dialogen tussen Edward en Elinor op de achtergrond, ontdek je de historische context van de romans van Jane Austen.

Maar ook Charles Dickens komt langs met David Copperfield en de vraag wat die in godsnaam gemeen heeft met Harry Potter. Met The King’s Speech ga je op zoek naar het verhaal achter de film. De kostuums van o.a. Colin Firth als King George, brengen je volledig in de sfeer van de jaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Op die manier passeren wel meer betekenisvolle historische personages uit bekende en minder bekende films en TV-series de revue.

Werkelijkheid achter de fictie

In de tentoonstelling wordt belicht hoever de fictie afligt van de werkelijkheid. Lijkt acteur Jonathan Rhys Meyers echt op Hendrik VIII? Was er plaats voor echte liefde in de tijd van Jane Austen? Het museum schrijft:
History@ TheMovies prikkelt iedereen die van geschiedenis en film houdt. De tentoonstelling geeft geschiedenis een gezicht maar zorgt er tegelijk ook voor dat je kritisch kijkt en op zoek gaat naar de waarheid achter de fictie.

Openingstijden en toegangsprijzen

De Sint-Pietersabdij is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Het museum is op maandag gesloten. De toegang bedraagt €8, jongeren tot 19 jaar mogen gratis naar binnen. Jongeren tussen 19 en 25 jaar betalen €6.
Adres: Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, België.