Op 22 september is het precies 10 jaar geleden dat de film Pride & Prejudice in Nederland in première ging. Dit vieren wij deze week met een aantal speciale blogberichten en een filmavond op 25 september.
Los van de aantrekkelijke hoofdrolspelers heeft Pride & Prejudice nog meer ‘eye-candy’ te bieden: namelijk de schitterende locaties die gebruikt zijn voor de film.
De belangrijkste zetten we voor je op een rij:

Chatsworth
Het huis van de hertog van Devonshire zou in werkelijkheid veel te hoog gegrepen zijn voor Mr Darcy met zijn tienduizend pond per jaar. Maar voor de film was Chatsworth, met zijn prachtige beeldengalerij, natuurlijk helemaal perfect als Pemberley. De buste van Darcy staat tegenwoordig in de souvenirwinkel van Chatsworth, dat geopend is voor publiek.
Meer over dit bijzondere landhuis hoor en zie je in onderstaand filmpje.

Wilton House
Het interieur van Pemberley werd deels opgenomen in Wilton House, in de buurt van Salisbury. In onderstaand filmpje zie je welke scènes daar werden gefilmd.

Burghley House
Nog een magnifiek landhuis werd gebruikt voor deze verfilming. Lady Catherine de Bourgh had waarschijnlijk alleen maar kunnen dromen van een huis als Burghley, maar voor de film kreeg ze ‘m. In onderstaand filmpje hoor je meer over dit bijzonder landhuis.

Groombridge Place
Groombridge Place, dat als Longbourn is te zien, stond leeg toen Joe Wright het wilde gebruiken voor zijn film. Dat betekende dat hij er – binnen bepaalde grenzen – mee kon doen wat hij wilde. In onderstaand filmpje hoor je er meer over.

Basildon Park
Basildon Park is te zien als Netherfield Park, het gehuurde huis van Mr Bingley. Waarom er voor dit huis werd gekozen? Bekijk onderstaand filmpje voor het antwoord.

Meer weten?
Wil je meer weten over deze en andere filmlocaties die gebruikt zijn in Pride & Prejudice? Koop dan de reisgids Het Engeland van Jane Austen in onze webshop. Met daarin o.a. een interview met een medewerker van Burghley House die meespeelde in de film.