Op 22 september is het precies 10 jaar geleden dat de film Pride & Prejudice in Nederland in première ging. Dit vieren wij deze week met een aantal speciale blogberichten en een filmavond op 25 september.

Darcy-enters-BallJosé Roeken van Austen Tales geeft lezingen en cursussen over Jane Austen. In deze gastblog beschrijft ze hoe haar liefde voor de schrijfster begon bij die ene Mr. Darcy.

Als de dag van gisteren kan ik me de eerste blik die Mr. Darcy richt op Elizabeth Bennet herinneren. Darcy loopt naar binnen tijdens het bal, kijkt verwaand en neerbuigend rond en ziet in een flits Elizabeth staan. Hij schrikt ervan dat hij in deze zaal met ‘people lower in rank’ een jonge vrouw ziet die hem direct raakt. Je ziet de paniek in zijn ogen. Een voorbode van ‘in vain I have struggled, it will not do’. Deze scene uit Joe Wright’s filmversie van Pride and Prejudice uit 2005 werd in het Jane Austen’s Regency World Magazine als volgt beschreven:
The way Matthew Macfadyen plays Darcy’s entrance into the crowded ballroom scene is excruciatingly spot on – within a single screenshot, his face conveys a tortuous combination of embarrassment, anger and of course pride.

Getransporteerd
Darcy-at-the-ballVoor mij was deze film de eerste kennismaking met Jane Austen en haar meest bekende werk. Ik maakte in dat jaar een moeilijke periode in mijn leven door. Maar die avond vergat ik alles om mij heen en werd letterlijk de wereld van Austen ingezogen om er nooit meer uit te komen. Alsof ik werd getransporteerd naar een tijd die bij mij paste, in een verhaal dat zoveel indruk maakte dat er daarna geen ontkomen meer aan was. Zoals zo vaak na het zien van een mooie film lees je daarna het boek en dan kom je erachter dat er nog meer verfilmingen en tv-series van hetzelfde werk zijn. Ik wilde het allemaal zien, beleven en het duurde niet lang of ik raakte enorm gefascineerd door Jane Austen en haar werk.

Jongere generatie
De wereldberoemde tv-serie uit 1995 was natuurlijk veel beter dan de film uit 2005. Daar is iedereen het over eens. Het is onmogelijk om in 2 uur het plot van Pride and Prejudice tot haar recht te laten komen. Maar toch heeft de film ook veel gebracht. Zo werd een jongere generatie geconfronteerd met een wat modernere vertaling van het boek. En maakte Joe Wright de wereld van Pride and Prejudice wat minder picture-perfect met varkens die door het huislopen, veel modder en ongeschoren mannen.

Als ik het boek lees dan komt mijn beeld van Darcy veel meer in de richting van de uitstraling van Macfadyen.

The real & the other Mr. Darcy
Tja en dan Colin Firth. Hij is voor bijna iedereen ‘the real Darcy’ en Matthew Macfadyen blijft ‘the other Mr. Darcy’. Maar als ik het boek lees dan komt mijn beeld van Darcy veel meer in de richting van de uitstraling van Macfadyen. Had hij maar een beter script gehad dan …
Maar met zijn oogopslag, zijn ongemakkelijke, verlegen en toch ook trotse houding straalt hij voor mij een Darcy uit die het niet makkelijk heeft. BustDarcyDenk eens aan alle verantwoordelijkheid voor dat enorme estate en alle mensen die daar afhankelijk van zijn. En de druk van zijn familie om een vrouw van goede komaf te trouwen. De karakterontwikkeling die hij doormaakt is ook heel goed te zien in het spel van Matthew. Zij kleding verandert mee. In het begin is zijn kleding donker en hooggesloten en via zijn blue coat als hij Elizabeth treft in Pemberley zien we uiteindelijk zijn ontblote bovenlichaam als hij haar nogmaals zijn liefde verklaart.

Standbeeld
Matthew Macfadyen verdient dus voor mij als ’the other Mr. Darcy’ een standbeeld. Al is het alleen maar voor alle kritiek en de constante vergelijking met Colin Firth die hij over zich heen kreeg. Hij droeg het moedig, zoals Mr. Darcy zou doen. En dat standbeeldje komt er: een miniatuur afgietsel van de buste die in Chatsworth House staat is binnenkort te koop in de shop van Chatsworth. Hij krijgt een mooi plaatsje op mijn bureau!
Enne … gelukkig heb ik ‘my own real Mr. Darcy’ van wie ik al 37 jaar houd!

Wil je eens naar een lezing of cursus van José Roeken? Kijk dan op de website van Austen Tales.