brief-cassandra-fannyHet Jane Austen’s House Museum in Chawton heeft wederom onze steun nodig om een bijzondere aankoop te financieren. Dit keer kunnen ze een brief verwerven die werd geschreven door Cassandra Austen (de ‘zus van’). Voor de aanschaf van de pennenvrucht komt het museum nog 10.000 pond tekort.

‘Dear angel’
Het is dan ook een heel bijzondere brief. Cassandra schreef hem in 1817, kort na het overlijden van Jane, aan Fanny Knight. Fanny was de oudste dochter van broer Edward en een van Janes favoriete nichtjes.

In de brief noemt Cassandra haar overleden zus ‘dear angel’. Ook beschrijft ze hoe ze, in Winchester, definitief afscheid moest nemen van Jane: ‘I watched the little mournful procession the length of the street & when it turned from my sight & I had lost her forever …’.
Aan Fanny vraagt ze of die een van Janes haarlokken in een broche of ring wil ontvangen, als aandenken aan haar tante.

3 maanden de tijd
Het Heritage Lottery Fund’s Collecting Cultures Scheme zegde al 30.000 pond toe voor de aankoop van deze brief. Het Jane Austen’s House Museum heeft nog tot en met juli om de rest in te zamelen. Tot die tijd is de brief ook te zien in het museum.

Geschreven in Chawton
Leuk detail is dat de brief 200 jaar geleden geschreven is in het pand van het museum. Dat is namelijk gevestigd in Chawton Cottage, het huis waar Jane de laatste jaren van haar leven samen met haar zus en moeder woonde en waar ze veel van haar romans voltooide.

Ring
Het is niet de eerste keer dat het Jane Austen’s House Museum de hulp inroept van het publiek voor de aankoop van een Austen-kleinood. Eerder wist het museum succesvol een actie op te zetten voor de aankoop van een ring van Jane Austen.

Doneren?
Wil je deze nieuwe actie van het Jane Austen’s House Museum steunen? Kijk dan voor meer informatie over donatiemogelijkheden op de website van het museum.