jane-journeysZe reizen wat af, die romanfiguren van Jane Austen. Bath, Lyme Regis, the Peak District, het ligt allemaal binnen handbereik. Wat je je tijdens het lezen misschien niet realiseert, is dat reizen voor je plezier in Janes tijd een relatief nieuw verschijnsel was. Hazel Jones schreef er een boek over dat eind november verschijnt: Jane Austen’s Journeys.

Reislustige Austens
Modernere koetsen en een verbeterd wegennet zorgden er in de Regency-periode voor dat steeds meer mensen konden reizen. Ook de Austens lieten zich niet onbetuigd. Ze gingen op vakantie, bezochten familie en vrienden en verhuisden herhaaldelijk. Tijdens hun leven deden ze de meeste van de ‘Southern Counties’ aan, van Kent in het oosten tot Devon in het westen. In het Noorden kwamen ze tot Staffordshire.

Reconstructie
Hazel Jones beschrijft in Jane Austen’s Journeys hoe dat er aan toe ging. Wat voor kaarten gebruikten Janes tijdgenoten, waar sliepen ze onderweg, gingen ze met de ‘post’ of de ‘mail’ en wat voor kleren droegen ze tijdens de reis? Aan de hand van archiefonderzoek reconstrueert Jones het en brengt volgens de uitgever ‘every detail (…) vivedly before the reader’s eyes.’

Kenner
Hazel Jones is een Austen kenner. Ze schreef eerder de boeken Jane Austen and Marriage en Celebrating Pride & Predjudice (met Maggie Lane). Ook begeleidt ze Austen-vakanties, publiceert ze artikelen in o.a. Regency World en geeft ze lezingen. Onlangs was ze nog in Amsterdam waar ze in Museum Geelvinck sprak over Marriages in Pride and Prejudice en The Pleasures of Bath.

Odette Snel interviewde Hazel Jones in 2011 over haar Austen-liefde. Je leest het interview hier.

Bestellen
Benieuwd naar het boek? Het verschijnt op 28 november. Je kunt het nu alvast bestellen bij Bol.com.