hazeljonesWould you rather read this interview in English? No problem, follow this link.

Hazel Jones is een vermaard Jane Austen kenner. Ze woont net buiten Exeter, Engeland. Twee jaar geleden schreef ze het boek ‘Jane Austen and Marriage‘. Veel mensen zullen haar kennen van de interne cursussen die zij in Engeland geeft over Jane Austen of haar boeken. Odette Snel interviewde haar voor JaneAusten.nl over haar liefde voor Austen, haar boek en de cursussen die zij verzorgt.

Door Odette Snel

Ik las dat je verliefd werd op Henry Tilney toen je elf was, betekent dit dat ‘Northanger Abbey’ het eerste boek van Jane Austen was dat je las?
Ja, het werd tijdens de les gelezen in mijn eerste jaar van het meisjesgymnasium. Er werd tijdens de les nauwelijks iets verteld over Gotische boeken en ik begreep de parodiërende aspecten van ‘Northanger Abbey’ niet, maar ik herinner mij dat ik van de karakters hield en dat ik angstig de kledingkasten en dekenkisten onderzocht als ik overnachtte bij vrienden of kennissen. Zeker de helft van mijn adoratie voor Henry Tilney kan verklaard worden door mijn eerste 10 die ik kreeg voor een werkstuk over zijn karakter.

Ik vermoed dat Mr Darcy voor de meeste Janeites nummer één is. Waarom is Henry Tilney jouw favoriete Jane Austen karakter?
Ik begon met Henry Tilney, maar mijn liefde ging daarna over naar Darcy, Mr Knightley en Captain Wentworth. Ik vind geen enkele man in ‘Sense & Sensibility’ aantrekkelijk en ik heb een afkeer van Edmund Bertram in ‘Mansfield Park’.

Welke acteur in de ‘Northanger Abbey’ verfilmingen is jouw favoriete Henry Tilney en waarom?
JJ Field in de meest recente verfilming van ‘Northanger Abbey’ is mijn favoriete Henry Tilney. Hij combineert Henry’s gevatheid met persoonlijke warmte en een begrip voor de naïviteit van Catherine. Zijn overtuigende glimlach legt Henry’s gevoel voor plezier perfect vast.

Je bent nu een vermaard Jane Austen expert, niet alleen wat haar boeken betreft, maar ook wat betreft haar leven, de tijd waarin zij leefde. Wanneer werd Jane Austen zo belangrijk voor jou?
Toen ik begin twintig was en lessen in Engelse literatuur begon te geven, onderwees ik zelden de teksten die ikzelf zou hebben gekozen. Iedere zomer nam ik de boeken van Jane Austen van de boekenplank en herlas ze alle zes tijdens de zomervakantie. In de jaren tachtig begon ik haar leven en de tijd waarin ze leefde te onderzoeken en halverwege de jaren negentig besloot ik dat ik mij alleen nog maar wilde focussen op Jane Austen.

Wat maakt volgens jou Jane Austen zo uniek en zo speciaal?
Geen enkele andere schrijfster uit de begin 19e-eeuw schrijft zoals Jane Austen schrijft. Ze heeft vertrouwen in de intelligentie van haar lezers en verwacht van ons dat wij de onderliggende betekenis begrijpen en waarderen. Ze legt de betekenis niet uit, maar begeleidt ons zachtjes door het verhaal. Ze geeft net genoeg beschrijving om onze verbeelding aan het werk te zetten. Haar stijl is sober en elk woord in een Austen boek telt. Ze is ook een rationalist en geen sentimentalist en dat is aantrekkelijk voor een brede groep lezers.

Jane Austen and Marriage

Jane Austen and Marriage

Als je kon kiezen om terug in de tijd te gaan en haar karakters echte mensen zouden zijn, welke ‘Jane Austen vrouw’ zou je willen zijn en waarom?
Zonder twijfel zou ik kiezen om Mrs Croft te zijn. Ze is gelukkig getrouwd, zeer gezond en heeft geen kinderen die haar binden. Ze heeft mogelijkheden om de wereld rond te reizen en is niet gebonden aan een vaste woonplaats.

 

Welke andere auteurs lees je graag?
Ik lees graag detectives en psychologische thrillers. Mijn favoriete auteurs in deze genres zijn P.D. James, Barbara Vine, Ian Rankin en Stieg Larsson. Ik lees ook erg graag Tracey Chevalier, Philippa Gregory en George Elliot.

Wat is jouw mening over de overvloed aan Jane Austen vervolgboeken en lees jij ze graag?
Ik denk dat we allemaal graag speculeren wat er verder gebeurt met Jane Austens karakters aan het eind van ieder boek. Ze worden net echte personen voor ons. Vervolgboeken trekken een toegewijd lezerspubliek aan, maar ik moet toegeven dat ik er maar een paar heb gelezen, geschreven door Jane Odiwe, ‘Willoughby’s Return’ en ‘Lydia’s Story’. Het zou oneerlijk van mij zijn te oordelen over de pogingen van andere schrijvers om Jane Austens verhalen uit te breiden of te gebruiken, maar ik geloof dat de beste vervolgboeken diegene zijn die proberen Jane Austens stem en stijl niet na te doen.

Welke Jane Austen verfilming heeft jouw voorkeur?
Dat is toch echt de versie van ‘Pride and Prejudice’ uit 1995, die ik al talloze keren heb gezien. Met daarna ‘Persuasion’ uit 1995.

Kun je ons iets vertellen over de cursussen die je geeft. Wat kunnen mensen verwachten. Waar komen je studenten vandaan?
Er zijn studenten geweest uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Italië, Australië, Taiwan, Ierland en alle gebieden uit het Verenigd Koninkrijk. In afzonderlijke cursussen wordt gefocust op alle boeken, het jeugdwerk (the Juvenilia) en ongepubliceerd werk, het leven van Jane Austen en de tijd waarin ze leefde. Ik neem een map mee vol met materiaal dat ik graag wil delen met de groep, dozen gevuld met boeken uit mijn eigen Jane Austen bibliotheek en diverse films, verfilmingen en afbeeldingen van de biografische achtergrond van Jane Austen. Personen die de cursussen bijwonen kunnen informele, maar leerzame thematische sessies verwachten, over het algemeen vier per dag, over een periode van vier à vijf dagen. Er is genoeg tijd voor discussie en meningen van studenten zijn welkom. Elke interne cursus omvat een bezoek van een dag aan een Jane Austen gerelateerde locatie. Studenten kunnen uitkijken naar comfortabele slaapkamers, een rustige omgeving en uitstekende maaltijden. (www.janeaustencourses.co.uk)

Waarom besloot je cursussen te gaan geven en kun je Jane Austens populariteit afleiden uit het aantal personen dat zich aanmeldt voor de cursussen?
Ik stopte in 2005 met het parttime lesgeven aan de universiteit, omdat de vraag naar interne cursussen elk jaar groeide. Ik was in 1996 begonnen met een Jane Austen’s World zomerschool aan de Universiteit van Exeter, dat jaarlijks 30 studenten trok uit de hele wereld totdat het volledige studieprogramma in 2004 ophield. In die tijd ben ik ook begonnen met het opzetten van een aantal studieweken bij Urchfont Manor in Wiltshire, Denman College in Oxfordshire, the Ammerdown Centre vlakbij Bath en the Hills in Wales. Veel meer dan 30 studenten per jaar studeren nu Jane Austen bij mij in deze studiecentra. De groepsgrootte varieert van 10 tot 20. Ik ben ook uitgenodigd om lezingen te geven bij diverse stichtingen in Engeland en dit jaar reis ik naar Australië om te spreken tijdens de jaarlijkse meeting van de Australische Jane Austen stichting in Sydney. Een bezoek aan Chicago staat ook gepland voor de herfst. Een andere succesvolle spin-off is wat ik noem ‘The pleasures of Bath’ (de genoegens van Bath), dit is een begeleide tour van een dag door de stad, langs haar elegante straten en crescents (halvemaanvormige straten) die Jane Austen vandaag de dag nog zou herkennen. Dus ja, het lijkt erop dat mensen geen genoeg kunnen krijgen van Jane Austen.

Hazel Jones en Martin Salter bij 'Longbourn'

Hazel Jones en Martin Salter bij 'Longbourn'

Je werkt nu ook samen met de P&P tours. Kun je ons meer vertellen over jouw werk voor hen?
Ik ben een ’tweede gids’ tijdens de P&P tours, die allemaal bedacht en georganiseerd zijn door Helen Porter. Ik ga mee als de Jane Austen ‘expert’. Ik beweer graag dat ik ben geheadhunt door Helen, omdat het goed klinkt. In 2009 benaderde zij mij via mijn website en vroeg of ik een after dinner lezing over Jane Austen wilde geven in Longbourn (het huis van de Bennets). Sindsdien ben ik meer betrokken geraakt als zijnde Helens ‘co-gids’, en vergezel deelnemers uit alle hoeken van de wereld naar locaties in Engeland die gebruikt zijn in de vele films en TV series, met name de 1995 ‘Pride and Prejudice’, ‘Persuasion’, en Emma Thompsons ‘Sense and Sensibility’. Helen biedt het type rondreizen aan dat ik zelf zeer graag zou willen boeken. Ze gelooft in de persoonlijke benadering – we blijven als een groep de hele dag bij elkaar en eten ’s avonds gezamenlijk – en biedt exclusieve mogelijkheden aan liefhebbers van de Austen verfilmingen. Ruim een week geleden hebben veertien van ons gedanst in Longbourn en genoten van een avondmaal in Uppercross (het huis van de Musgroves) in de kamer waar de Musgroves, de Crofts, Anne Elliot en Captain Wentworth een maaltijd hadden met kaarslicht in de 1995 Persuasion verfilming.

 

Ik denk dat veel mensen jouw om je baan zullen benijden. Is jouw werk als een droom die werkelijkheid is geworden?
O ja. Ik ben zonder twijfel een erg gelukkige vrouw. Ik kijk uit naar elk aspect van mijn werk. Eigenlijk, de woorden ‘werk’ en ‘baan’ slaan niet echt op wat ik doe. Ik geef toe aan mijn obsessie en word betaald voor iets wat ik graag doe.

Wat vinden jouw echtgenoot, familie en vrienden van jouw Jane Austen ‘verslaving’?
Ze hebben geleerd het te accepteren! Mijn echtgenoot is erg begripvol en tolerant en hij gedoogt mijn passie voor het kopen van ongelooflijk dure boeken geschreven in Jane Austens tijd. Het is zo’n genot om boeken te bezitten die Jane Austen zelf ook kende.

Twee jaar geleden heb je ‘Jane Austen and Marriage’ geschreven. Waarom heb je besloten dit boek te schrijven?
Het boek is gepubliceerd in 2009, maar het idee om te schrijven over het onderwerp ‘huwelijk’, gefocust op de ervaring van vrouwen, kwam al vier jaar eerder. Het idee zat al een hele tijd in mijn hoofd totdat ik mijzelf niet langer kon tegenhouden om het te gaan schrijven. Ik was ervan overtuigd dat een gevestigde auteur, zoals bijvoorbeeld Maggie Lane, mij voor zou zijn en die angst kostte meer dan een paar slapeloze nachten! Het onderwerp ligt zo voor de hand en toch had niemand eerder het gekozen. Ik slaakte een zucht van verlichting toen het in 2009 uitkwam, hoewel ik het ook jammer vond dat het af was. Ik voelde mij vrij leeg van binnen toen ik het af had gegeven aan de uitgever in Londen. De positie van vrouwen in deze periode – de laat 18e tot begin 19e-eeuw – heeft heel erg mijn interesse. Het was een fascinerende ervaring om de dagboeken, brieven en begeleidende literatuur uit die tijd te onderzoeken. Het voelde echt als een voorrecht om vrij toegang te hebben tot plekken als de British Library en Chawton House Library.

Je boek gelezen hebbend, kun je zeggen dat er veel is veranderd in de laatste tweehonderd jaar voor vrouwen op een positieve manier. Vrouwen zijn tegenwoordig zelfstandig, ze hoeven niet te trouwen voor sociale zekerheid. Het is bijna een contrast met de populariteit voor Jane Austens boeken, het romantische beeld wat wij hebben van het leven in Pemberley. Kun je dit verklaren?
We hebben een onrealistisch beeld van wat de Pemberley-leefstijl zou inhouden, denk ik. Iemand, ik kan mij niet meer herinneren wie, zei dat de rol van Elizabeth als de echtgenote van Darcy even stressvol zou zijn als het runnen van een 5-sterren hotel. Niet een baan voor een bedeesd iemand. Ook zou wellicht elk jaar een kind kunnen krijgen, wat zijn tol eist van iemands lichaam en geest. Er is zo’n seksuele spanning tussen Darcy en Elizabeth, dat ik mij niet kan voorstellen dat ze aparte slaapkamers hebben en aangezien dit de enige mogelijkheid was om de omvang van een gezin te beperken… We zullen dit maar verder openlaten voor de schrijvers van de vervolgboeken. Ik denk dat de voortdurende aantrekkingskracht van ‘Pride and Prejudice’ niet te maken heeft met het huwelijksleven van de held en heldin, maar met hun groeiende begrip en liefde, die je kunt aanvoelen op de pagina, die ons allemaal hoop biedt, ongeacht onze leeftijd of de periode waarin wij leven.

Heb je nog plannen voor het schrijven van een volgend boek?
Plannen zeker, tijd niet. Ik heb een contract bij een uitgever getekend voor een tweede boek en ergens volgend jaar of zo, moet ik tijd zien te vinden in een erg druk programma voor het onderzoek en het schrijven. Ik kijk er naar uit. Ik genoot zo van het schrijven van het eerste boek.

Hoe zie je de toekomst? Je leven is zo vol met Jane Austen door je werk, je verbintenis met de Jane Austen Society Southwest (Engeland). Verwacht je dat Jane Austens populariteit zal voortduren in de komende decennia?
Ik kan me niet voorstellen met pensioen te gaan of te stoppen met cursussen of mijn verbintenis bij de Jane Austen Society in het Zuidwesten van Engeland op te geven. Ik hou van wat ik doe. Als de vraag naar Austen studies aanhoudt en al het overige voorspoedig blijft gaan, blijf ik doorgaan zoals nu het geval is. Ik heb plannen voor de toekomst rondom een locatie in Bath, mijn favoriete stad in de wereld, namelijk het huis dat heeft gediend als Sir Walter Elliots huis in de 1995 filmversie van Persuasion. Jane Austen is onweerstaanbaar voor een groter jonger publiek, dat haar aanvankelijk ontdekt door TV verfilmingen en films, dan overgaat tot het lezen van haar boeken, dan biografieën gaat lezen en kritische studieboeken. Interesse in Jane Austen zal nooit stoppen.

Heb je er ooit over nagedacht om buiten Engeland cursussen te gaan geven, bijvoorbeeld in Nederland?
Als je mij uitnodigt, dan kom ik! Ik zou graag overal naar toe reizen in de wereld om Jane Austen te onderwijzen… Zoals ik al eerder zei, zou ik graag Mrs Croft willen zijn. Omgekeerd, ben ik ook blij om op maat gemaakte cursussen te geven voor afzonderlijke groepen die naar Engeland willen reizen en elk aspect van Jane Austen willen bestuderen.

Ten slotte, waarom zouden mensen moeten overwegen om zich aan te melden voor één van jouw cursussen?
Een van mijn voornaamste doelen is om deelnemers een inzicht te geven in de gedachtes en levens van begin 19e-eeuwse lezers. We kunnen zoveel van Jane Austens talent over het hoofd zien als we de maatschappelijke en historische omstandigheden waarin haar boeken zijn geschreven en voor het eerst zijn gelezen zouden negeren. En wat is een betere manier om te ontsnappen aan de zorgen en angsten van het moderne leven, dan je terug te trekken in een andere wereld en vervolgens naar het heden terug te keren met een verrijkt gevoel van de unieke bekwaamheden van deze fantastische schrijfster?

Wil je meer informatie over Hazel Jones en de cursussen die zij geeft, bekijk dan haar website.