lezing-austentales-scholierenJosé Roeken van Austen Tales gaf vorige week een lezing over Jane Austen aan vijftig leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat. Een bijzondere maar ook zenuwslopende ervaring. Voor JaneAusten.nl zette José deze ervaring op papier.

Door José Roeken
Tja daar sta je dan … Vijftig paar ogen kijken mij aan met een mengeling van nieuwsgierigheid en medelijden. OMG, veel meer jongens dan meisjes ook nog … De leerlingen van 5VWO van de Scholengemeenschap Huizermaat geven me het bepaald niet cadeau en staren naar mijn Regency dress.

Goede moed
In de grote zaal van de bibliotheek begin ik vol goede moed: it is a truth universally acknowledged … Je ziet enige herkenning: ja, de eerste zin hebben ze zeker gelezen. Gezamenlijk tijdens de Engelse literatuurlessen dan wel te verstaan. Ze kijken verbaasd als ik een Youtube fragment laat zien van de Lizzy Bennet Diaries waar een T-shirt met de openingszin van Pride and Prejudice wordt getoond als ‘exhibit A’. Tijdens de presentatie van een uur blijf ik verwoed heen en weer schakelen tussen 1800 en 2014 om de zestien- en zeventienjarigen er vooral van te overtuigen dat Austens leven en werk nog steeds de moeite van het bestuderen waard is!

Lach
Het zweet staat in mijn handen … Ze luisteren geboeid, dat wel. En er rimpelt een lach door de zaal als de foto van het boek Pride & Prejudice & Zombies in beeld komt. Nou, die film kon nog wel eens wat worden, zie je de meeste denken. Chawton? Waar ligt dat ergens? Hmm Mr Darcy lijkt me wel een coole gast!
Na een uur aandachtig luisteren is het ineens afgelopen. Ik ben helemaal stuk. Er wordt nog een foto gemaakt en ik mag van de bibliotheek Engelse drop uitdelen. Het gaat bijna aan me voorbij.

Hoedje
Nu maar hopen dat een klein percentage van deze leerlingen vol inspiratie aan de gang gaat met maken van een profielwerkstuk over Austen of haar romans gaat lezen. Of leg ik de lat veel te hoog?
Na afloop wordt de lezing op school op mijn verzoek geëvalueerd. Ik ontvang per e-mail een lijstje met tips en tops. Daar heb ik wat aan! Goedbedoelde adviezen als: ‘wear a suitable hat en don’t end video too abruptly’ staan voor me op het scherm. Ook Austen Tales heeft veel geleerd van deze ochtend.
Maar over dat hoedje moet ik nog wel stevig nadenken …