Uni-leidenDit najaar kun je bij de Universiteit Leiden in een reeks van twaalf colleges je kennis over Jane Austen en haar werk flink bijspijkeren. Let wel: het gaat hier om HOVO-colleges (Hoger Onderwijs voor Ouderen). Voor deelname moet je vijftig jaar of ouder zijn. Het eerste college is op dinsdagmiddag 23 september, deelname aan de complete serie kost 301 euro. De werkcolleges worden gegeven door universitair docent Dr Wim Tigges.
In de twaalf colleges worden de zes romans van Jane Austen tot in detail besproken. Op de website van de universiteit staat:

We gaan daarbij in op vragen als: hoe ‘origineel’ was het werk van Jane Austen en hoe kunnen we de romans zien tegen de achtergrond van de tijd waarin ze werden geschreven en gepubliceerd? Wat is de verhouding tussen Austens ‘klassiek-verlichte’ levenshouding en de rond 1800 gangbare Romantische beweging? Hoe brengt Austen haar personages over het voetlicht en hoe werkt haar zo befaamde ironie? Wat maakt haar stijl zo uniek, en waarom zijn met name mannelijke lezers vaak niet in staat (of bereid) om Austen te herkennen als misschien wel de meest intelligente en inzichtvolle vrouw die ooit pen op paper heeft gezet? Ook aan ‘spin-offs’ als filmbewerkingen en door Austens werk geïnspireerde boeken zal enige aandacht worden besteed.

Meedoen? Je kunt je inschrijven via de website van HOVO Universiteit van Leiden.