trc-leiden
Het Textile Research Centre (TRC) in Leiden houdt op zaterdag 13 september een Jane Austen Dag. Op deze dag kunnen bezoekers bijzondere 18e en 19e-eeuwse textielen bekijken, worden er korte lezingen gehouden over mode en kleding in de Regency-tijd en is er een high tea die gratis is voor wie in regency-kostuum komt. Het TRC hoopt zoveel mogelijk mensen in regency-kleding te mogen ontvangen en organiseert daarom in augustus samen met Handwerkstudio Leiden twee naaiworkshops waarin deelnemers onder begeleiding kunnen werken aan hun eigen Jane Austen-kostuum. Nadere informatie over deze workshops en de Jane Austen Dag volgen nog.

Festival
Het TRC organiseert het evenement op dezelfde dag dat in Bath tijdens het Jane Austen Festival een grote promenade is. Er wordt daar een poging gedaan om een Guinness Book of Record record te breken. Het gaat om het record van de grootste hoeveelheid mensen die tegelijkertijd Regency kleding dragen. Het leek het TRC leuk om deze bijzondere gebeurtenis te ondersteunen met een eigen evenement in Nederland.

Het TRC schrijft:

Het TRC gaat speciaal open voor bezoekers zodat zij de huidige tentoonstelling kunnen bekijken, maar ook een speciale display van 18e en 19e eeuwse textielen. Belangstellenden hebben ook een kans om een zeer bijzondere en recente donatie aan de TRC te bekijken, namelijk een kanten sluier die door de Russische Prinses Anne Paulowna, vrouw van Koning Willem II, in 1820 aan een Nederlandse dame in Brussel is gegeven. Ook zullen er verschillende korte lezingen zijn over mode en kleding in de Regency periode (begin 19de eeuw) en als laatste, maar zeker niet het minste van al deze feestelijkheden organiseert het TRC een Regency High Tea. De High Tea is gratis voor elke bezoeker die gekleed komt in Regency-stijl.

Over de naaiworkshops schrijft het TRC:

Deelnemers aan de workshops zullen onder leiding van professioneel naaister Liz van Chaipraditkul van Handwerkstudio Leiden hun eigen Regency kleding maken. Beide workshops duren drie uur en het is mogelijk om voor één of beide in te schrijven ( info@trc-leiden.nl). De kosten zijn 20 euro per workshop, inclusief instructie, naaigerei, het patroon en thee/koffie, en natuurlijk, TRC koekjes. Houdt u er alstublieft rekening mee dat deelnemers zelf stof en draad mee moeten nemen.

(Foto: Textile Research Centre, Leiden)