Jane Austens brief aan James Stanier Clarke

Jane Austens brief aan James Stanier Clarke

De British Library heeft afgelopen vrijdag zo’n 1.200 persoonlijke documenten van 18de- en 19e-eeuwse Britse literaire grootheden online gezet. Daaronder is ook een aantal brieven en manuscripten van Jane Austen. Je kunt de Austen-collectie nu eenvoudig online bekijken.

Schatten
De British Library heeft veertien ‘Austen-schatten’ online gezet. Een aantal van deze manuscripten, onder andere de notitieboekjes ‘Volume the Second’ en ‘Volume the Third’, kon je eerder al bekijken via de website Jane Austen Fiction Manuscripts.
Bijzonder is dat je nu ook een aantal brieven die Jane schreef online in haar eigen handschrift kunt lezen. Onder andere een van de brieven die ze schreef aan James Stanier Clarke, de bibliothecaris van de prins-regent. Deze beste man was van mening dat zijn eigen leven en ervaringen wel eens een goede inspiratiebron konden zijn voor de volgende roman van de succesvolle schrijfster. Jane wees het voorstel geestig van de hand: ‘(…) I could not sit seriously down to write a serious Romance under any other motive than to save my Life’.

Brontës
Andere literaire grootheden wier werk nu online is te bekijken, zijn onder andere Charlotte en Emily Brontë en Charles Dickens. Een overzicht vind je op de website van de British Library.