chilham-godmersham

Chilham-Godmersham in de sneeuw (foto: Floor Janssens)

Nu we een herfst hebben die al vijf maanden duurt, is het lastig voor te stellen dat we vorig jaar een winter hadden waar maar geen einde aan kwam. Halverwege maart stond ik nog gefrustreerd uit het raam van mijn hotel in Alton te kijken naar – opnieuw – neerdwarrelende sneeuwvlokken. Dat zou een mooie reisgids worden; Londen in de sneeuw, Chawton in de sneeuw, Southampton in de sneeuw. Ik wilde zon, een blauwe hemel, dartelende lammetjes, ontluikende bloemetjes, blaadjes aan de bomen. Geen sneeuw!

Winters Chilham
Dat het in januari sneeuwde, daar had ik me bij neergelegd. Samen met een reisgenoot had ik aan het begin van 2013 een cottage gehuurd in Chilham, het pittoreske plaatsje in Kent dat te zien is als Highbury in de BBC-serie Emma (2009).
We hadden een afspraak bij het kasteel om de hoek, dus een beetje sneeuw was geen probleem. Maar een dag later zouden we naar Godmersham gaan, het huis dat ooit van Janes broer Edward is geweest. En de sneeuw bleef maar vallen.
Rebecca, beheerder van het Godmersham Heritage Centre, belde ongerust op. “Niet met de auto komen”, waarschuwde ze. “Anders kom je hier niet meer weg. Er zitten al een paar auto’s vast.”

Ouderwets
Niet met de auto. Hoe dan wel? De bus was een mogelijkheid, maar dan moesten we wachten. Dan maar ouderwets te voet. Elizabeth Bennet zou dat tenslotte ook aangedurfd hebben. Met behulp van een wandelkaart en de vriendelijke adviezen van andere wandelaars, wisten we binnen een uur de weg naar Godmersham te vinden. Via een eeuwenoud wandelpad. Zou Jane daar ook hebben gelopen? Sneeuwde het toen ook?

Kousenvoeten
Rebecca wachtte ons op met een flinke kop thee en wij liepen op kousenvoeten door het Heritage Centre. De terugweg was een makkie, we waren nu bijna locals. En ik bedacht me dat deze wandeling ook in de zomer heerlijk moet zijn. Daarom in de reisgids: wandelbeschrijving Chilham-Godmersham (en weer terug).

Wil je alvast een voorproefje zien van de reisgids Het Engeland van Jane Austen? Bekijk dan de voorpublicatie.
Je kunt Het Engeland van Jane Austen nu al in de voorverkoop bij ons bestellen!

karin_quint_portretKarin Quint (1976) is freelance journalist en fotograaf. Na haar studie journalistiek schreef zij ruim zes jaar voor regionale dagbladen. Als freelancer (sinds 2005) werkte zij o.a. voor NRC.Next, NRC Handelsblad, het Financieele Dagblad en magazine Sprout.
In 2009 richtte zij de website JaneAusten.nl op, de Nederlandstalige website over Jane Austen. In 2012 besloot ze een Jane Austen-reisgids te schrijven; met haar Suzuki Swift reisde ze in 2013 enkele maanden door Engeland. Het Engeland van Jane Austen wordt in april 2014 uitgegeven door Dominicus.