search-jane-austen-tiekenIngrid Tieken, hoogleraar sociohistorische taalkunde van het Engels aan Universiteit Leiden, heeft onderzoek gedaan naar het taalgebruik van Jane Austen in haar brieven. Ze schreef er het boek In Search of Jane Austen over, dat vorige week verscheen bij Oxford University Press. Je kunt het boek nu via Bol.com bestellen.

Telefoongesprekken
Jane Austens brieven, meestal gericht aan haar zus Cassandra, zijn wel eens vergeleken met telefoongesprekken. Je kunt haar bijna horen praten. Volgens Tieken zijn ze daarom een linguïstische goudmijn. In In Search of Jane Austen wordt voor eerst nauwkeurig gekeken naar Jane Austens spelling, woordenschat en grammatica in haar brieven.

The Watsons
Aan de hand van deze informatie heeft Tieken The Watsons, Janes onvoltooide roman, kunnen dateren en krijgen we een duidelijker beeld van de rol die redacteuren van haar uitgevers moeten hebben gespeeld bij haar uiteindelijke gepubliceerde werken.
Meer informatie over het boek en de auteur vind je op de website van Oxford University Press.