De George Inn in de film Persuasion uit 1995.

De George Inn in de film Persuasion uit 1995.

Wanneer je in Engeland een oud, krakend landhuis bezoekt krijg je steevast te horen dat het er spookt. Ongelukkige maagden op zoek naar hun ware liefde, jong gestorven erfgenamen, zelfmoordenaars en verwaarloosde dienstmeisjes: als je de Engelsen mag geloven zijn de meeste huizen overbevolkt. Tijdens een rondleiding in Dorney Court liep ik achter een stel dames aan die net gehoord hadden dat er jarenlang een geest door het huis had rondgedwaald. “Wij hebben ook een geest”, bekende de een. “We hebben haar nog nooit gezien, maar soms horen we haar. Ze doet geen kwaad hoor.” De andere dame knikte begripvol, alsof ze wilde zeggen: dat hebben we allemaal wel eens.

Opgehangen
Tijdens mijn rondreis voor Het Engeland van Jane Austen overnachtte ik een keer in de George Inn in Norton St. Philip. Deze eeuwenoude herberg was te zien in de verfilming van Persuasion uit 1995. De herberg staat er al zo’n zeshonderd jaar en heeft een roerige geschiedenis. De George Inn was een tijdlang het hoofdkwartier van de hertog van Monmouth, de bastaardzoon van Charles II die een mislukte poging deed om zijn katholieke oom James II van de troon te stoten. Twaalf dorpelingen die de hertog hadden geholpen werden door de koningsgezinden buiten de herberg opgehangen.

Schommelstoel
Een avond voordat ik in de George Inn zou gaan logeren, besloot ik eens op TripAdvisor te kijken om te zien hoe de herberg scoorde bij zijn gasten. Dat zag er helemaal niet slecht uit. Mijn oog viel op de laatste recensie. Daarin vertelde iemand dat hij prima had geslapen, alleen was er ’s nachts wel iets vreemds voorgevallen. Hij was wakker geworden met zijn vrouw in diepe slaap naast hem, maar de schommelstoel die naast het bed stond was volop aan het schommelen. Overbodig om te zeggen dat er niemand in zat.

Het is jammer dat Catherine Morland uit Northanger Abbey niet met mij op reis was. Want die had met volle teugen genoten van een nachtje in de George Inn. Ik was al lang blij dat er geen schommelstoel op mijn kamer stond. ’s Nachts kroop ik extra diep onder de dekens om ieder geluid buiten te sluiten en viel – tegen alle verwachting in – toch snel in slaap.

Kattenkwaad
De volgende ochtend vroeg ik aan de dame achter de bar hoe het nou zat met die geesten. Ze bevestigde dat er een geest door de herberg rondwaart. “Maar hij is niet kwaadaardig hoor. Hij haalt hoogstens af en toe wat kattenkwaad uit.”
Ze had nog een mooi voorbeeld voor me. Tijdens een bruiloft had een van de gasten in beschonken toestand een luide discussie met haar gevoerd over het feit dat geesten niet bestaan. “En juist op dat moment kwam een plank met glaswerk naar beneden, terwijl er niemand in de buurt stond”, vertelde ze. “De dronken man schrok zo hard dat hij de Inn uit rende. We hebben ‘m die avond niet meer gezien.”

Zelf ben ik geen geest tegengekomen tijdens mijn verblijf in de George Inn. Wel stootte ik vier keer mijn hoofd aan de deurpost van de wc. Alsof die deurpost iedere keer iets kleiner werd. Of alsof iemand met een klein beetje kattenkwaad me iets duidelijk probeerde te maken.

Je kunt Het Engeland van Jane Austen nu al in de voorverkoop bij ons bestellen!

Wil je alvast een voorproefje zien van de reisgids? Bekijk dan de voorpublicatie.

karin_quint_portretKarin Quint (1976) is freelance journalist en fotograaf. Na haar studie journalistiek schreef zij ruim zes jaar voor regionale dagbladen. Als freelancer (sinds 2005) werkte zij o.a. voor NRC.Next, NRC Handelsblad, het Financieele Dagblad en magazine Sprout.
In 2009 richtte zij de website JaneAusten.nl op, de Nederlandstalige website over Jane Austen. In 2012 besloot ze een Jane Austen-reisgids te schrijven; met haar Suzuki Swift reisde ze in 2013 enkele maanden door Engeland. Het Engeland van Jane Austen wordt in april 2014 uitgegeven door Dominicus.