david_bamber15.500 pond, dat heeft de Britse filmmaatschappij Fuchsia Films nog nodig om zijn Jane Austen filmproject verder van de grond te krijgen. Om dat geld bij elkaar te krijgen doen ze via Kickstarter een beroep op Austen-liefhebbers uit de hele wereld. Die krijgen er uiteindelijk niet alleen een mooie film over hun favoriete schrijfster voor terug, maar kunnen, afhankelijk van hun bijdrage, ook uitzien naar een paar leuke perks.

Beperkingen
De film die in 2014 moet uitkomen gaat ‘Jane Austen: overcoming pride & prejudice’ heten. Hij gaat over hoe Jane Austen de beperkingen overwon die de maatschappij haar oplegde.

Op Kickstarter zeggen de makers hierover:

Our film asks how she found the courage to share her novels, her ‘beloved children’, with the world at a time before women were expected to engage in public life, or were even allowed to vote. And we want to share the insights of famous faces and brilliant men and women who share the passion for Jane.

De makers zijn al begonnen met voorbereidende filmopnamen. Ze filmden bijvoorbeeld het Netherfield Ball en de Jane Austen Festival Promenade in Bath. Ook maakten ze opnamen in het Jane Austen House Museum in Chawton en in Janes geboorteplaats Steventon. Verder interviewden ze al diverse deskundigen en acteurs, zoals David Bamber (Mr. Collins in P&P ’95).

Documentaire
De 15.500 pond hebben ze nodig om nog meer voorbereidende filmopnamen bij de evenementen die te maken het 200-jarig jubileum van Pride & Prejudice. Hierover zullen ze een aparte documentaire van 35 minuten maken. Een deel van het geld zullen ze ook gebruiken om hun filmidee te pitchen bij omroepen en/of distributeurs. Van hen hopen ze de resterende 200.000 pond los te peuteren die ze nodig hebben om de volledige film te voltooien. Die zal naast de eerder genoemde beelden ook veel drama elementen bevatten.

‘Perks’
Investeren kan al vanaf vijf pond. Daarvoor krijg ‘backers’ een bedankje op de website en social media pagina’s van de film. Voor meer geld bieden de makers onder andere DVD’s en posters van de jubileumdocumentaire aan en nodigen ze investeerders uit voor speciale screenings en Jane Austen/Regency evenementen. Investeerders die meer dan 250 pond overmaken kunnen figurant zijn bij filmopnames en maken zo kans om in in de uiteindelijke film terecht te komen.

Voor meer informatie over het filmproject en de ‘perks’, ga naar Kickstarter. Je hebt vanaf vandaag nog 33 dagen de tijd om mee te doen.