lieve-Jlogo43Lieve J,

Hebben jullie een fijne zomer gehad? Zijn jullie al aan het oogsten? M en je moeder hebben het vast druk met het inmaken van al het fruit uit de tuin. Jam, compote, bessensaus … Help jij daar eigenlijk bij, of mag je je eraan onttrekken en zit je dagelijks te schrijven?

Goed nieuws: het kinderboek dat ik samen met mijn vriendin maakte is klaar! Het is prachtig geworden. De deels gebreide illustraties komen goed tot hun recht en het omslag is mooi mat afgewerkt. We zijn er zo trots op. En nu is er dat spannende moment, waarop we het de wereld in laten gaan en het op eigen benen moet staan.

En tussen al onze boekactiviteiten door kom ik dan over een paar dagen even naar Engeland. Het is een rare planning zo, maar ik wilde nu eindelijk weleens het festival in Bath bezoeken. Ik kijk er naar uit om je op verschillende plaatsen te zullen treffen. Ik vind het met name bijzonder om je geboorteplaats opnieuw te bezoeken, Steventon. Daar bracht je je jeugd door en daar ben je begonnen met schrijven. Maar ik heb uiteraard ook zin om naar Chawton, Winchester, Lyme Regis en Bath te gaan.

Al moet ik zeggen, die laatste plaats, de aanleiding voor mijn reis, geeft me een dubbel gevoel. In Bath heb jij niet je meest gelukkige jaren doorgebracht. Jullie verhuisden er tegen je zin naartoe. Je vader is er overleden. En het kostte jullie in de loop der jaren ook steeds meer moeite om er rond te komen. Weet je, voel je niet verplicht om er nu heen te gaan met mij. Ik stort me wel een paar dagen alleen in de festiviteiten. Ik ga als toeschouwer. Ik heb lak aan de dresscode. Voor mij geen regencyjurken en andere frivoliteiten. Ik ga gewoon op in de massa en wil nu eindelijk weleens zien waar dat festival over gaat.

Daarna kom ik naar Chawton, om te genieten van het rustige plattelandsleven. Ik verheug me er nu al op dat ik thee zal drinken met jullie allemaal. Tot snel!

Liefs,
A
lieve-J43

Anke Werker en Rick de Haas

‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.