jane-austen-banknoteDe kogel is door de kerk: vanaf 2017 staat Jane Austen op het 10-pond biljet. Dat maakte vandaag de nieuwe gouverneur van de Bank of England bekend. Hij bracht het nieuws op een zeer toepasselijke plek, namelijk het Jane Austen House Museum in Chawton. Daar werd ook het ontwerp voor het biljet onthuld.
Op het biljet komt de Victoriaanse bewerking te staan van het portret dat Cassandra ooit van haar zusje maakte. Daaronder het citaat “I declare after all there is no enjoyment like reading!” uit Pride and Prejudice. Ook illustraties van Elizabeth Bennet uit Pride and Prejudice, van Jane’s schrijftafel uit Chawton en van Godmersham Park, het huis van Jane’s broer Edward in Kent, zullen het 10-pond biljet sieren.

De voormalige gouverneur van de Bank of England, Mervyn King, kondigde onlangs bij zijn vertrek al aan dat het zeer waarschijnlijk was dat Jane Austen op het 10-pond biljet zou komen. Daarmee reageerde hij op protesten tegen het verdwijnen van Elizabeth Fry van het 5-pond biljet, de enige vrouw die op dit moment een betaalmiddel siert (los van de verplichte afbeelding van koningin Elizabeth II). We moeten nog even wachten tot we met ons Jane-geld kunnen betalen: Jane Austen zal pas in 2017 Charles Darwin vervangen.

JaneAusten.nl werd onlangs geïnterviewd door het radioprogramma Met Het Oog op Morgen over dit onderwerp. Je kunt het hier terugluisteren