De ring van Jane Austen, die vorig jaar via een veiling werd gekocht door de Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson, is opnieuw te koop. De Britse staatssecretaris van cultuur Ed Vaizey roept zijn landgenoten op om een bod uit te brengen dat hoger is dan het bedrag dat Clarkson voor de ring betaalde. Wanneer er voor 30 september geen bod binnen komt, mag de zangeres het sieraad mee naar de Verenigde Staten nemen. Dat meldt de BBC.

De gouden ring met turkoois ging vorig jaar bij veilinghuis Sotheby’s onder de hamer. De anonieme koper bleek zangeres Kelly Clarkson te zijn, die naar eigen zeggen een groot Jane Austen liefhebber is. Maar Kelly mocht de ring niet zomaar mee naar de Verenigde Staten nemen: het is Engels erfgoed met grote culturele waarde. Vaizey hoopt deze national treasure voor de natie te kunnen behouden. Maar dat kan alleen als iemand uit Groot-Brittannië bereid is er meer dan 152.450 pond voor neer te tellen.
De deadline van 30 september kan eventueel verlengd worden naar 30 december wanneer blijkt dat er een serieuze poging wordt ondernomen om geld in te zamelen.
Vaizey zegt:

“Jane Austen’s modest lifestyle and her early death mean that objects associated with her of any kind are extremely rare, so I hope that a UK buyer comes forward so this simple but elegant ring can be saved for the nation.”

Kelly Clarkson is overigens wel onlangs met de ring gesignaleerd. Het bleek echter om een replica te gaan die haar echtgenoot voor haar heeft laten maken. Hij liet de gouden band versieren met diamanten. (zie foto)

De veiling van de ring zorgde vorig jaar juli voor veel publiciteit. De ring was tot dan toe onbekend voor het publiek, omdat hij altijd binnen de familie is gebleven. Bij de ring zat een brief uit 1863 van Eleanor Austen – die getrouwd was met Jane’s favoriete broer Henry – aan haar nicht Caroline Austen, waaruit blijkt dat dit echt om een erfstuk gaat.