Odette Snel (links op de foto) deed op 13 april mee aan de studiedag Pride and Prejudice van Oxford University. Voor JaneAusten.nl deed ze verslag.

Tijdens de op 13 april jl. gehouden studiedag ‘Pride and Prejudice’, georganiseerd door de Oxford University Department for Continuing Education, waren ongeveer 100 personen aanwezig. Naast een aantal bezoekers uit het buitenland, bestond het publiek vooral uit mensen uit omgeving Oxford en Londen. Opvallend was het aantal oudere personen en het aantal mannen, wel of niet vergezeld van hun echtgenote.

Lachspieren
De sfeer tijdens de studiedag was erg goed en er werd regelmatig gelachen tijdens de vier lezingen van ieder een uur. Gezien het onderwerp niet geheel vreemd. Citaten en opmerkingen refererend aan Mr Collins en Lady Catherine de Bourgh werken al snel op de lachspieren.
De vier sprekers, alle vier Jane Austen experts van formaat waren Kathryn Sutherland, Maggie Lane, Bill Hutchings en Fiona Stafford. Hoewel er enkele overlappingen waren, belichtte iedere spreker het boek vanuit een ander perspectief.

Informatief
Kathryn Sutherland begon de studie dag met een meer informatief verhaal. De specifieke schrijfstijl van Jane Austen, free indirect plotting, over Virginia Woolf, Jane Austens beste criticus. Interessant om te horen was ook de aandacht die ze besteedde aan het veelvuldig gebruik van bepaalde woorden, zoals amiable, agreeable en opinion.. Ook kaartte ze aan dat vanaf het begin van de publicatie veel lezers zich herkenden in haar hoofdpersonen, wie kent er niet een Mrs. Catherine de Bourgh in zijn/haar omgeving.

oxford1Begrippen
De tweede lezing van Maggie Lane richtte zicht met name op begrippen in het boek. Maggie Lane heeft onlangs het boek ‘Understanding Austen: key concepts in the six novels’ geschreven. Een paar belangrijke opsommingen uit haar betoog: zoals het woord gentleman. Mr Darcy is a gentleman, maar hij gedraagt zich niet altijd op een ‘gentlemanlike manner’. Elizabeth is elegant (zeker in vergelijking met haar jongere zusters), maar wandelen door de modder is zeker niet bepaald elegant. Grappig was ook de vergelijking die Maggie Lane maakte tussen Lady Catherine de Bourgh and Mary Bennet, allebei vertellen ze anderen hoe zich te gedragen, terwijl hun eigen gedrag te wensen overlaat.

Invloed
De derde spreker, Bill Hutchings, ging vooral in op de invloed van Samuel Johnson, schrijver en moralist, en David Hume,filosoof, beide voorname personen in de tijd van Jane Austen. Jane was zelf een groot bewonderaar van Samuel Johnson. Bill Hutchings refereerde vooral aan het citaat van David Hume: ‘It is our own pride which makes us so much displeased with the pride of other people’.

Kunstenaar
Fiona Stafford eindigde de studiedag met het beschrijven van Jane Austen als een literaire kunstenaar. Ze beschrijft niet volmaakte portretten, lezers kunnen zelf het verhaal aanvullen. Bekend is de uitspraak van Jane Austen ‘Pictures of Perfection make me sick and wicked’.
Fiona maakte een vergelijking met een tijdgenoot van Jane Austen, de schilder Joshua Reynolds. Zijn schilderen stimuleren ook de fantasie van de kijker. De huishoudster van Mr Darcy, die toevallig ook Reynolds heet, toont aan Elizabeth het portret van Mr Darcy.
Haar lezing behandelde verder de positie van Elizabeth. Elizabeth wordt door velen bekritiseerd, haar moeder, maar ook door Jane en Charlotte. Met name Caroline Bingley keurt Elizabeth af, ze voelt zich in alle opzichten beter dan Elizabeth, maar gaandeweg het boek wordt Elizabeth haar tegenstander en neemt zelfs de jaloezie ten opzichte van Elizabeth de overhand.

Al met al was het een zeer geslaagde dag met veel nieuwe indrukken en inzichten. Volgend jaar zal er een nieuwe studiedag worden georganiseerd met betrekking tot 200 jaar Mansfield Park.