Lieve J,

Een paar dagen geleden las ik dat JaneAusten.nl een schrijfwedstrijd heeft uitgeschreven rondom je roman Pride and Prejudice. Zit jij daarachter? Heb je gebrek aan inspiratie? Of wil je uitgever een vervolg, nu het zo’n succes is gebleken? Zo zijn ze wel, die uitgevers. Overal een slaatje uit slaan.

Op dit moment verkopen vooral kookboeken, erotisch getinte romans voor vrouwen en boeken over sport goed, zo zeggen boekhandelaren. Dus als je een nieuw commercieel succes wilt, kun je het beste een van de bovenstaande onderwerpen kiezen, of een mengeling ervan maken.

Maar ja, met een erotisch getinte roman of een kookboek ben je niet vernieuwend. Want in 2001 verscheen al Pride and Promiscuity – The lost sex scenes of Jane Austen. En nog eerder, in 1995, werd The Jane Austen Cookbook gepubliceerd. Voorzover ik weet, is er echter nog geen boek verschenen dat het sportieve karakter van Pride and Prejudice onderstreept. Als je daar iets mee weet te doen, heb je goud in handen.

Daarom stel ik het volgende voor:

Een zaterdagavond bij de Darcy’s … Fitzwilliam heeft zijn vrienden uitgenodigd voor een voetbalwedstrijd. Het is een feestelijke gebeurtenis: het nieuw aangelegde voetbalveld van Pemberley zal worden ingewijd met een vriendschappelijke wedstrijd. Er zijn gelegenheidsteams samengesteld bestaande uit personeels- en familieleden van grootgrondbezitters Darcy en Bingley.
De dames vermaken zich op de tribune op het bordes. Ze slaan de wedstrijd gade, terwijl ze werken aan een nuttig handwerk. Ze breien supportersjaals voor beide teams. Uiteraard bespreken ze ondertussen welke speler ze het meest bewonderen.
De sfeer is opperbest. Maar … wie wordt de winnaar?

Succes met de uitwerking!

Groetjes,
A
lieveJ-29

Anke Werker en Rick de Haas

‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.