Door Odette Snel
2013 zal bol staan van allerlei festiviteiten rondom Jane Austen in onder andere Nederland en Engeland, met name vanwege 200 jaar Pride and Prejudice, het meest populaire en gevierde boek van Jane Austen. Ook op literair gebied valt er dit jaar heel wat te genieten. En het jaar begint meteen al goed met het verschijnen van ‘Happily Ever After: Celebrating Jane Austen´s Pride and Prejudice’ van Susannah Fullerton en ‘The Real Jane Austen; a Life in Small Things’ van Paula Byrne.

Happily Ever After is geschreven door Susannah Fullerton, president van de Jane Austen Society Australia, en bekend van haar onlangs verschenen boek ‘A Dance with Jane Austen’. Het boek behandelt de 200-jarige geschiedenis van Pride and Prejudice vanaf de allereerste lezers, de vele verschenen vertalingen tot aan de hedendaagse P&P-manie. Ook beschrijft het boek de karakters van Pride and Prejudice, immers wat maakt Elizabeth Bennet tot één van werelds belangrijkste literaire hoofdpersonen? Tevens besteedt Happily Ever After’ aandacht aan de talloze verfilmingen en spin-offs (Bridget Jones’ Diary, Bride and Prejudice) van het boek. En al had Mr Darcy in het boek geen wet shirt, de verfilming met Colin Firth heeft geleid tot een ongekende populariteit van het boek, dat inmiddels al jaren in de top staat van werelds meest vermaarde boeken.
Ook gaat Susannah Fullerton in op de toekomst van Pride and Prejudice in deze tijd van e-readers en iPads. Susannah eindigt met de conclusie dat hoewel Pride and Prejudice door de eerste uitgeverij was afgewezen voor publicatie, het na 200 jaar nog een lang en gelukkig voortbestaan heeft.

The Real Jane Austen
Op 17 januari verscheen bij Harpers Press het boek ‘The Real Jane Austen; a Life in Small Things’, geschreven door Paula Byrne. Velen zullen Paula Byrne kennen van haar spraakmakende programma op de BBC eind 2011 waarin ze haar ontdekking van Jane Austens ‘portret’ onthulde en de discussie die dit portret losmaakte bij andere Jane Austen kenners. Ook heeft zij het boek ‘Jane Austen and the Theatre’ geschreven.

In deze nieuwe biografie over Jane Austen wil Paula nagaan wie Jane Austen echt was. Zij doet dit door elk hoofdstuk te beginnen aan de hand van een voorwerp dat een connectie had met Jane zelf, bijvoorbeeld het topazen kruis die ze van haar broer Charles had gekregen, haar schrijftafel, een ‘bathing machine’, etc.

Verder gaat Paula in op de invloeden van haar familie en omgeving op het leven van Jane Austen, zoals het geloof van haar vader, het zeeleven van haar jongste broers, de traumatische ervaring van haar nicht Eliza tijdens de Franse revolutie, haar jaren in Bath en haar liefde voor de zee. Natuurlijk komen ook Jane literaire werken aan bod.
Paula komt tot de conclusie dat Jane in haar streven naar onafhankelijkheid haar tijd ver vooruit was en dat zij meer politiek bewust was dan in het algemeen wordt gedacht.

Aanraders
Beide boeken zijn absoluut aanraders. Niet alleen omdat ze zijn geschreven door Jane Austen experts, maar beide boeken geven veel inzicht in het leven van Jane Austen en haar grote passie, schrijven. Je kunt beide boeken nu in onze webshop bestellen!