opgravingen_steventonArcheologische opgravingen op de plek waar het geboortehuis van Jane Austen heeft gestaan, in Steventon, hebben heel wat interessante informatie opgeleverd. Dat meldt BBC News. Zo is duidelijk geworden waar het huis precies heeft gestaan en hoe groot het was. Ook zijn er scherven porselein opgegraven die laten zien dat de Austens wat betreft servies de mode van hun tijd volgden.

Wei
De opgravingen in het dorpje in Hampshire zijn eind 2011 van start gegaan. De pastorie in Steventon waar Jane tot 1801 woonde, werd in 1820 afgebroken. Omdat de grond na die tijd niet afgegraven is, maar gebruikt werd als wei, was er voor de archeologen genoeg te vinden.
Dat de omvang en de locatie van de woning nu duidelijk is, is wellicht een van de belangrijkste vondsten. Er zijn verschillende tekeningen bekend van toen het huis er nog stond, maar die verschillen nogal van elkaar. Het blijkt nu dat de tekening die is gebruikt in James Edward Austen-Leigh’s biografie van zijn tante, de meest accurate is.

Museum
Momenteel worden meer dan 500 scherven aardewerk schoongemaakt en beschreven. Als dat allemaal klaar is, wordt er een gedetailleerd rapport uitgebracht over de opgravingen. Gehoopt wordt dat de vondsten daarna tentoongesteld zullen worden in het museum van de nabijgelegen stad Basingstoke.

(Bron en (c) foto: BBC News)