Lieve J,

In wat voor wereld leven we toch? Ik vraag het me regelmatig af. En het heeft geen zin om te zeggen dat vroeger alles beter was. Als dat zo was, dan zou ik me nu niet afvragen hoe ik mijn dochter van acht uitleg waarom Anne Frank is vermoord. Ik denk weleens aan jouw ouders, die twee van hun zoons bij de marine zagen gaan. Een jaar of twaalf waren ze toch? Echt van die knulletjes nog. En het was niet om pleziertochtjes te maken naar Frankrijk in die Napoleontische tijd!

Binnenkort moet mijn jongste haar spreekbeurt doen. Vorig jaar koos ze als onderwerp ‘cavia’s’. Een prima, onschuldig spreekbeurtonderwerp. Dit jaar zei ze, zonder een zweem van twijfel, dat ze haar spreekbeurt over Anne Frank wilde doen. Ik moest even slikken.

Mijn jongste houdt van buiten spelen, knutselen, tuinieren en ze is dol op dieren. Slechte mensen zijn voor haar de antihelden in verhalen en films; gemene heksen, boze boeven en andere schurken. Hoe vertel ik haar over Hitler, Nazi-Duitsland en dat wat Anne Frank overkwam zonder haar zonnige kijk op het leven voorgoed weg te nemen?

Want één ding staat vast: ik wil haar niet een ander onderwerp aanpraten om dit zware onderwerp uit de weg te gaan. Het is kennelijk iets wat haar bezighoudt. Zodoende gaan we zondag naar het Anne Frank Huis.

Volgens mijn moeder lijkt mijn jongste op mij en was ik ook al zo jong verontwaardigd over het onrecht in de wereld. Ik denk echter dat ze meer op Anne Frank lijkt. Die bleef ondanks alles geloven in de goedheid van de mens. Dat heb je nodig in moeilijke tijden.

Ik ben een watje sinds ik moeder ben.

Lieve groet,
A

Anke Werker en Rick de Haas

‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.