Afgelopen zaterdag liepen zo’n vijfhonderd mensen in Regency-kleding door de straten van Bath. Voor het eerst in de geschiedenis van het elfjarige Jane Austen Festival werd de grootste winkelstraat van Bath, Milsom Street, afgezet voor de wandeling. De toeschouwers stonden rijen dik langs de kant van de weg en zagen hoe de Master of Ceremonies en de ‘militia’ gevolgd werden door een lange stroom Janeites in de meest prachtige kostuums.
De route was deze keer anders dan voorgaande jaren. Helaas werden The Circus en The Royal Crescent dit keer niet aangedaan. De Promenade begon op Queen’s Square en eindigde in Parade Gardens, onder in de stad.
JaneAusten.nl was er ook en maakte foto’s Je vindt ze op onze Facebook-pagina. Als je daar toch bent, vergeet dan niet om ons te liken!

A Walk with Death
Later op de dag waren we getuige van een schermutseling tussen de kapiteinen Cavendish en Pomeroy, precies voor de Assembly Rooms. De een beschuldigde de ander van vals spelen bij het kaarten en dat kon de beschuldigde natuurlijk niet over zijn kant laten gaan. In een wandeling door de stad vertelde gids Patrick McHugh over de geschiedenis en de regels van het duel in de tijd van Jane Austen. Natuurlijk kregen we ook nog te zien hoe het met de beide kapiteins afliep. Het duel werd bij Victoria Park uitgevochten. Gekozen was voor het pistool. Beide schoten en misten. Wat uiteindelijk een fijne uitkomst was, aangezien Pomeroy en Cavendish goede vrienden bleken te zijn. De eer was gered.

The Way to Keep Him
In de schitterende Banqueting Room van de Guildhall werd ’s avonds de klucht The Way to Keep Him uit 1760 opgevoerd. Het publiek zat in rijen tegenover elkaar en de actie speelde zich daartussen af.
In The Way to Keep Him komt Mrs. Lovemore er achter dat haar man een andere vrouw het hof maakt. De vraag is hoe zij hem weer terug kan winnen. Het resultaat was veel open- en dichtgaande deuren, verwarring en verbazing en uiteindelijk een happy end.