Mr. Darcy? Wie is dat? Gisteravond in de Assembly Rooms in Bath was er niemand die ook maar een seconde dacht aan de held uit Pride and Prejudice. Omdat stoute jongens eigenlijk toch veel leuker zijn, stond er een meterslange rij hyperventilerende Janeites te wachten op een foto-mogelijkheid met Mr. Wickham uit de Pride and Prejudice-verfilming uit 1995. Het bezoek van acteur Adrian Lukis mag nu al een van de hoogtepunten van het Jane Austen Festival 2012 genoemd worden.

Vochtige ogen
Samen met actrice Caroline Langrishe voerde Lukis in de indrukwekkende Tea Room een aantal schitterende dialogen op uit de boeken van Jane Austen. Lukis als Mr. Tilney, Lukis als Mr. Darcy en Lukis in de bekende rol als Mr. Wickham: het was allemaal genieten. Memorabel was de manier waarop hij als Captain Wentworth dé brief voorlas aan Langrishe als Anne Elliot. Het veroorzaakte bij menigeen een brok in de keel en vochtige ogen.

Knipoog
Na de dialogen werd het een stuk warmer in de zalen van de Assembly Rooms. Iedereen wilde op de foto, en die wens liet Lukis graag collectief in vervulling gaan. Iedere dame werd stevig vastgepakt, kreeg een bemoedigend woordje en een brede lach voor de foto. Hij was charmant en attent. En sommigen waren net iets gelukkiger dan anderen: een Nederlandse Janeite werd na de fotosessie nog vereerd (of versierd) met een knipoog.

(c) Foto: Diewertje Sluik