Wij wisten het natuurlijk al lang, maar onderzoekers van Stanford University in California hebben nu het bewijs: het lezen van de boeken van Jane Austen is goed voor je brein. Of eigenlijk: het lezen van literatuur is een goede manier om je hersenen te trainen.
Stanford University onderzoekt momenteel wat de relatie is tussen lezen, concentratie en afleiding. Onderzoekers van verschillende disciplines, zoals neurobiologische experts en radiologen, zijn bij het onderzoek betrokken. Zij hebben hun proefpersonen gevraagd om een hoofdstuk uit Mansfield Park van Jane Austen te lezen, terwijl er van hun hersenen een MRI-scan wordt gemaakt.

Resultaten

De eerste onderzoeksresultaten zijn opvallend. Hieruit blijkt namelijk dat door het aandachtig lezen van literatuur er niet alleen meer bloed gaat naar de hersengebieden waarvan men al weet dat ze gebruikt worden bij het aandachtig uitvoeren van een taak – zoals lezen – maar ook naar andere gebieden. Bij het lezen van lichte lectuur worden juist weer andere hersengebieden voorzien van extra bloed.
Volgens een van de onderzoekers suggereert de toevoer van bloed bij het lezen van literatuur dat er verschillende, complexe cognitieve functies met elkaar samenwerken. Dit zou je kunnen zien als een goede training voor de hersenen.
Waarom de onderzoekers juist voor een boek van Jane Austen hebben gekozen, is niet bekend.
Lees alles over het onderzoek op de website van Stanford University.
Bron: Stanford University
(c)Foto: L.A. Civero