Dit najaar verschijnen twee nieuwe boeken van Jane Austen experts: ‘A Dance with Jane Austen’ van Susannah Fullerton en ‘Understanding Austen’ van Maggie Lane.

Door Odette Snel

Begin oktober verschijnt bij Frances Lincoln Publishers het boek ‘A Dance with Jane Austen: How a novelist and her characters went to the ball’. Het boek is geschreven door Susannah Fullerton, President van de Jane Austen Society of Australia en bekend van haar eerdere publicatie ‘Jane Austen and Crime’. Het voorwoord is geschreven door Deirdre Le Faye, een van de meest vermaarde Jane Austen experts.

Jane Austen leefde in een tijd dat het ongehoord was om in het openbaar met mannen die je niet kende een gesprek aan te gaan. Een bal was dan ook dé gelegenheid om als vrijgezelle vrouw een man die je aantrekkelijk vond beter te leren kennen. Zoals Jane schreef in Pride and Prejudice: ‘To be fond of dancing was a certain step towards falling in love’.
Aangezien de meeste dansen wel een half uur duurden, was er immers tijd genoeg om een praatje met elkaar te maken.

Dat Jane Austen zelf verzot was op bals en dansen, komt tot uiting in haar brieven, waarin ze regelmatig schreef over de bals die ze bezocht.

Ook in haar boeken, met name in ‘Pride and Prejudice’ en in ‘Emma’, spelen bals een grote rol. Iedereen die ‘Pride and Prejudice’ heeft gelezen, kent de opwinding bij de familie Bennet over het Meryton Ball.
In dit boek wordt, gebaseerd op Jane’s brieven en haar boeken, onder andere de voorbereidingen op een bal, what to wear and not to wear, the do’s and don’ts tijdens een bal, de ballocaties, het vervoer naar het bal, de dansen, en natuurlijk de stress over de aanwezigheid van voldoende mannen beschreven.

Aanrader?

Zeker. Elke Janeite die een keer een bal heeft bezocht, kent immers de voorbereidingsstress van een bal en het genot van het dansen. Dit boek zal zeker herinneringen oproepen van eigen ervaringen en aan Jane’s boeken.

Understanding Austen

Tevens verschijnt 30 augustus bij Robert Hale Ltd het boek ‘Understanding Austen: key concepts in six novels’, geschreven door Maggie Lane. Maggie Lane heeft al diverse publicaties over Jane Austen op haar naam staan, zoals Jane Austen’s World en Jane Austen and Food. Tevens is ze consultant redacteur voor het Jane Austen’s Regency World Magazine.
In ‘Understanding Austen’ gaat Maggie Lane in op het specifieke taalgebruik van de schrijfster. De titels van drie van haar boeken geven al haar veelvuldig gebruik van abstracte zelfstandig naamwoorden aan: Pride and Prejudice, Sense and Sensibility and Persuasion, begrippen die krachtig zijn en waarden aangeven over personen.

Door haar humoristisch taalgebruik en bij vlagen scherpe pen krijgt de lezer een beeld van haar blik op het menselijk gedrag.

Jane’s woordgebruik is kenmerkend voor de tijd waarin zij leefde, een tijd waar normen en waarden belangrijker werden gevonden dan tegenwoordig. ‘Gentility’ (deftigheid) en ‘propriety’ (fatsoen) komen in hedendaags Engels taalgebruik minder vaak voor. Het boek is een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in taal en literatuur en Jane Austen natuurlijk.