Lieve J,

Dank je wel voor je brief van zondag. Hoogst vermakelijk, die beschrijving die je gaf van het poseren! Ik had nooit gedacht dat C zo vasthoudend zou zijn. Maar geef toe dat ze gelijk heeft. Het is goed om je portret alvast klaar te hebben voor als je echt beroemd wordt. Mensen zullen hoe dan ook nieuwsgierig zijn naar de schrijver achter de boeken.

Het is alleen vervelend dat C niet even kon wachten met schetsen tot je er meer voor in de stemming was. En had ze je niet kunnen tekenen terwijl je aan het schrijven was? Dat had het probleem van het poseren kunnen oplossen. Maar je bent dus demonstratief met je armen over elkaar gaan zitten en je hebt haar precies één uur de tijd gegeven. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Hopelijk heb je niet al te grimmig gekeken. Jij krijgt iets pinnigs als je geagiteerd bent.

Gisteren hebben wij een familieportret gemaakt ter ere van de verjaardag van mijn vader. Dat was niet ons idee, hoor; het is zo’n ijdele gedachte dat iemand blij zou kunnen zijn met zo’n afbeelding, vind je ook niet? Maar boven aan mijn vaders verlanglijstje stond als wens een nieuwe foto van zijn kinderen en kleinkinderen. Zodoende.

Na een minuut of tien hadden we het allemaal wel weer gehad met het poseren

Omdat wij net als jij niet zo van poseren houden, hebben we de foto zelf gemaakt, met de zelfontspanner. Na een minuut of tien hadden we het allemaal wel weer gehad met het poseren. Wat een klus, om meerdere mensen in één keer leuk in beeld te krijgen! Gelukkig kunnen we nu wel kiezen uit een hele serie afdrukken.

Zeg, dat zou ook iets voor jullie zijn! Een hele serie snelle afbeeldingen maken. Dan zit er altijd wel iets tussen waar je allebei tevreden over bent. En je bent er zo mee klaar. Tenminste, jij wel. 😉 Stel het C eens voor, zou ik zeggen.

Veel liefs,
A

Anke Werker en Rick de Haas

‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.