Rond deze Kerst zijn er maar liefst twee documentaires en drie films te zien die je als Jane Austen liefhebber niet mag missen. De BBC verwent ons met:

  • vrijdag 23 december, 22.00 uur, BBC2, documentaire ‘The Many Lovers of Miss Jane Austen’. Historica Amanda Vickerey onderzoekt de blijvende populariteit van de schrijfster. Ze gaat in gesprek met Jane Austen liefhebbers van over de hele wereld. In dit artikel geeft ze alvast een voorzetje.
  • maandag 26 december, 13.45 uur, BBC2, Mansfield Park. Deze verfilming van Patricia Rozema is niet trouw aan het boek, maar dat vergeven we haar graag. Met een sprankelende Frances O’Connor als Fanny Price en een overtuigende Jonny Lee Miller als Edmund Bertram. (zie foto)
  • maandag 26 december, 15.35 uur, BBC2, Emma. Gwyneth Paltrow als de niet heel erg succesvolle koppelaarster van Highbury. Met Jeremy Northam als de altijd verstandige Mr. Knightley.
  • maandag 26 december, 18.10 uur, BBC2, Becoming Jane. Een film over de eerste (en enige?) grote liefde van Jane Austen. De historische accuratesse is in veel scènes ver te zoeken, maar desondanks een heerlijk onderhoudende film met Anna Hathaway en James McAvoy.
  • maandag 26 december, 22.00 uur, BBC2,documentaire ‘Jane Austen: The Unseen Portrait?’. Historica Paul Byrne heeft een portret ontdekt dat volgens haar een tekening is van Jane Austen. Samen met een team van deskundigen onderzoekt ze of dit echt zo kan zijn.
  • Welk programma gaat heel erg zeker op jouw recorder terechtkomen? Laat het ons weten, geef een reactie!