Door Alfred Kaal
In opdracht van de BBC werkt professor Amanda Vickery (bekend van het tv-programma ‘At home with the Georgians’) aan een documentaire: Many Lovers of Jane Austen. De documentaire wordt rond de Kerst uitgezonden op BBC2, als onderdeel van Books On The BBC 2011, om te vieren dat 200 jaar geleden Sense & Sensibility is gepubliceerd.

Het centrale thema van de documentaire is het beantwoorden van de vraag waarom de boeken van Jane Austen in de ene periode wel populair zijn, en in een andere periode niet. Wat kun je zeggen over de lezers die naar hun eigen situatie kijken, en naar de karakters en de verhaallijnen in de boeken? Het doet mij denken aan wat Claire Harman schijft in haar boek ‘Jane’s Fame’: ‘Austen didn’t seem like an obvious candidate for mass popularity in the late nineteenth century, or the late twentieth, before the public was whipped into a frenzy by Austen-Leigh’s Memoir in the first instance and, in the second, a man in a wet shirt.’.

En dat laatste zal de huidige lezers meer aanspreken dan die van een eeuw geleden. Hoe kun je perioden vergelijken die zo verschillend zijn? Eerst waren er alleen de boeken. Nu zijn er films, series, stripboeken. Er is een visueel aspect aan de boeken toegevoegd, als het ware een verlengstuk. Recent werd tijdens een veiling een recordbedrag voor het manuscript van The Watsons geboden, bijna 1 miljoen pond. Vickery interviewt film regisseurs en beschouwt de veiling.

Festival in Bath
Wereldberoemd is het Jane Austen Festival in Bath. Bezoekers wanen zich, verkleed in passende Regency kleding, in het Bath van twee eeuwen geleden. Vickery was tijdens het festival in Bath om opnames te maken, en bezoekers te interviewen. Diegenen die in Bath zijn geweest dit jaar tijdens het festival: wie weet ben je te zien in de documentaire! Naast Bath heeft zij een bezoek gebracht bij JASNA in Fort Worth voor de documentaire.

Wat ‘a wet shirt’ al niet voor populariteit kan doen!

En dan de boeken zelf. Literaire meesterwerken. Geschreven door een genie. Een aantal bezoekers van JaneAusten.nl heeft een literaire cursus over de boeken van Jane Austen gevolgd aan de Oxford University. De stijl, de karakterbeschrijvingen, de verhaallijnen. Naast de verfilmingen en het zelf beleven van de tijd van Jane Austen, zijn de boeken de basis van de populariteit van Jane Austen. Sommigen lezen het als een liefdesroman, andere als een literair werk. Vickery vraagt literaire wetenschappers naar hun mening hierover.

Maar wat zegt het populair zijn van de boeken nu, en in andere tijden, over Jane Austen? Hoe komt het dat zij boeken heeft geschreven die verder in de toekomst alleen maar populairder zijn geworden? Vickery gaat op onderzoek uit.

Na ‘The Real Jane Austen’, ‘The Age of Recency’, is er nu ‘Many Lovers of Miss Jane Austen’: Jane Austen in het verleden en heden. Jane Austen, haar boeken en haar lezers, maar ook kijkers. Wat ‘a wet shirt’ al niet voor populariteit kan doen!

De uitzenddatum van Many Lovers of Jane Austen is nog niet bekend. Hou deze website in de gaten voor meer informatie.