“Black and white and every wrong colour”, schreef Jane Austen in een brief over de ziekteverschijnselen waaraan ze leed een paar maanden voor haar dood. Lindsay Ashford, criminoloog en schrijfster van misdaadromans, las het en dacht meteen aan arsenicum-vergiftiging. Toen ze later hoorde dat er ook daadwerkelijk sporen van arsenicum gevonden zijn in een haarlok van Jane, wist ze het zeker: Daar zit een boek in. Omdat opgraven van het stoffelijk overschot van de 19de eeuwse schrijfster voor nader onderzoek geen optie is, is het bij fictie gebleven. Het boek heet The Mysterious Death of Miss Austen en is vorige maand verschenen bij uitgever Honno.

In een artikel op de website van de Daily Mail vertelt Ashford meer over de de totstandkoming van het verhaal. In haar boek beschrijft Ashford hoe Jane vijanden had vanwege haar scherpe tong en het feit dat ze voor haar boeken putte uit de levens van de mensen om haar heen. Arsenicum was in Jane’s tijd net zo makkelijk te krijgen als dat het moeilijk te detecteren was. Als twintig jaar na de dood van Jane Austen arsenicum dan toch kan worden aangetoond gaat een fictieve vriendin van Jane gewapend met een haarlok, die ze van Jane’s zus Cassandra heeft gekregen, op onderzoek uit. Een cold case avant la lettre.
The Guardian is positief over het boek van Ashford. Vorige week schreven ze in een artikel op hun website: “Ashford borrows the ‘mischievous spirit’ of Austen herself in this thoroughly entertaining mingling of fact and fiction.”

Het boek is te koop bij Amazon.co.uk en Bol.com