Lieve J,

Dit wordt inderdaad een spannende maand voor jou! Maar je hoeft er toch niet tegen op te zien? Je laatste brief verraste me echt. Zo’n jubileum is juist ontzettend bijzonder. Probeer er nou lekker van te genieten.

Over de hele wereld zal het gevierd gaan worden. De hele boekenwereld wordt binnenkort gedomineerd door jouw Sense and Sensibility! Er zal wat dat betreft niets aan het toeval worden overgelaten. Heb je de laatste tijd gelet op de marketingcampagnes rondom boeken? Schrijvers van enige naam worden als popsterren op tournee gestuurd. Je komt interviews met hen tegen in alle belangrijke dagbladen en tijdschriften. En als het even meezit, zitten ze ook in een paar actualiteitenprogramma’s op televisie. Het mag niemand ontgaan: er is een nieuw boek verschenen.

Ik weet het wel. Jij houdt je liever verre van het literaire wereldje. Geen signeersessies voor jou, geen persberichten of voorpublicaties, en zeker geen feestelijk overhandigen van eerste exemplaren. De enige marketing waarop jij betrapt kan worden, is promotie van je werk binnen je familie- en vriendenkring. Dat je zo bekend bent, is helemaal toe te schrijven aan de kwaliteit van je werk. Jouw boeken verkopen zichzelf.

Maar aan dit jubileum valt echt niet te ontkomen. Je zult eraan moeten geloven: feestjes, presentaties van speciale edities van Sense and Sensibility, lezingen, etentjes, en noem maar op. Laat het over je heen komen en geniet ervan. Om je te helpen hierbij enkele tips:

 • Laat je niet fotograferen of filmen tijdens het eten (wanneer je net een hap in je mond stopt oogt dat heel onflatteus)
 • Geef geheimzinnige of juist nietszeggende antwoorden tijdens interviews
 • Neem een fijne pen mee om te signeren (eentje die niet spettert)
 • Boek een vakantie op een stille locatie voor na afloop (misschien mag je logeren bij E?)
 • Zoek een dubbelganger (voor als je een keer echt geen zin hebt)
 • Neem iedere avond een fijn gezichtsmasker ter ontspanning (na een hele dag vriendelijk glimlachen moeten je gezichtsspieren tot rust komen)
 • Draag mooie, vrouwelijke kleding (maar zorg ervoor dat je makkelijke schoenen draagt – er zijn ook ergonomische hakken)
 • Laat je witte mutsjes thuis
 • Wat je ook doet, zorg ervoor dat je spontaan, vlot en gevat overkomt. Wees niet te serieus, maar ook niet te zweverig. Weet je wat? Wees jezelf! Scherp van tong. Jij praat Van Nieuwkerk, Pauw en Witteman allemaal onder tafel! En daarna ga je lekker terug naar je schrijftafel. Werken aan een nieuwe bestseller.

  Veel succes! Liefs,
  A

  Anke Werker en Rick de Haas


  ‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’
  Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker (1972) brieven aan deze schrijfster. Een reactie verwacht ze niet. Wel hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders? Illustrator Rick de Haas voorziet de brieven van commentaar in beeld.