Een goede manier om Bath te leren kennen en te horen hoe het was in Jane Austens tijd, is door mee te gaan op een van de vele stadswandelingen die tijdens het Jane Austen Festival worden gehouden. De wandeling die maandagochtend op het programma stond, had de titel ‘Shopping, shopping, shopping’ meegekregen en ging, zoals de naam al doet vermoeden, over winkelen in regency-tijd. De gids liet zien welke straten ‘not done’ waren als je van goede komaf was, op welke plekken je de beste stoffen kon kopen in Austens tijd en haalde citaten uit brieven en boeken aan om haar verhaal te illustreren.

Stadswandeling bij de Theatre Royal in Bath.

Later op de middag hield historica Serena Dyer van Dressing History een lezing over bonnets. Hoe verliep de ontwikkeling van 18e eeuwse hoofddeksels naar de kenmerkende 19e eeuwse bonnet? Wie maakte ze en wie droeg ze? Dyer had een aantal bonnets meegenomen om tijdens haar verhaal te laten zien. Na afloop werden deze gulzig gefotografeerd door de aanwezigen.
Een andere historica die maandag Bath aandeed, was Amanda Vickery. In het kleine Mission Theatre was voor haar optreden drie korte voorstellingen, die bijzonder verrassend bleken te zijn. Twee ervan waren een zeer afwijkende versie van Pride and Prejudice, een ander was een monoloog van tijdgenote en actrice Sarah Giddons.
Amanda Vickery is momenteel voor BBC bezig met het maken van een programma over Jane Austen. Maar tijdens de bijeenkomst in Mission Theatre had ze het met name over de tijd waarin Austen leefde en de rol van het huis in die periode. Eerder dit jaar maakte zij voor BBC het programma ‘At Home with the Georgians’, waarin zij ook Chawton Cottage en Chawton House bezocht.
Binnenkort lees je meer over het nieuwe programma van Amanda Vickery op deze website.