Natuurlijk weten we dat Jane Austen een fervent wandelaarster was. Ze legde in haar leven heel wat afstanden te voet af. Maar dat die afstanden zo groot waren en vaak heuvelopwaarts gingen, dat hadden we ons niet gerealiseerd. Omdat wij tegenwoordig niet zo fit en sportief zijn, werd er tijdens het Jane Austen Festival in Bath een aantal minibus-tours georganiseerd. Zo ook op dinsdagochtend, de laatste dag in Admiral’s House.
Het was indrukwekkend en niet alleen vanwege de afstanden. Onze gids Nick Jones, van World Heritage Trails, nam ons mee de stad uit, op naar de Church of the Blessed Virgin Mary, waar ook Jane met regelmaat naar toe wandelde. Het eeuwenoude kerkje is weinig veranderd sinds Jane’s tijd en het was niet moeilijk om haar te zien zitten, op één van de banken, na een flinke wandeling.

Een ander bijzonder kerkje lag aan het kanaal. Het pad langs het water werd door Jane als wandelroute gebruikt. De namen op de graven in de kerk kwamen hier en daar bekend voor, zoals Allen, Philips en Bennet.
We maakten ook nog een korte wandeling door Sidney Gardens, het park waar Jane de eerste jaren in Bath vanuit haar huis op uitkeek.
De minibustour bleek een perfecte afsluiting van onze avonturen in Bath. Helaas moeten we een ander hoogtepunt van het festival missen: dat is morgenavond in The Pump Rooms, waar een gemaskerd bal wordt gehouden. Met een aantal kleine activiteiten wordt zaterdag het festival afgesloten.