‘Follies and nonsense, whims and inconsistencies do divert me, I own, and I laugh at them whenever I can.’ Met dit citaat van Jane Austen (1775-1817) als motto schrijft Anke Werker vanaf aanstaande donderdag iedere twee weken een column voor JaneAusten.nl.
In haar brieven aan Jane Austen, met als aanhef ‘Lieve J.’, hoopt ze antwoord te vinden op de vraag hoe anders de wereld van nu is in vergelijking met twee eeuwen geleden. En, is die wereld wel zo anders?
Iedere column zal gepaard gaan met een illustratie van de bekende illustrator Rick de Haas, die zich speciaal voor JaneAusten.nl is gaan verdiepen in de schrijfster en haar tijd.

Anke Werker (1972) studeerde af met de scriptie By a Lady, over de archetypen in Jane Austens romans en de verfilmingen daarvan. Ze is een liefhebber van de boeken van Jane Austen. En meer nog is ze gefascineerd door de wereldwijde belangstelling voor Jane Austen. Uiteraard doet ze graag veldonderzoek, in Engeland. Zeker nu ze werkt aan een boek waarin haar fascinatie voor Jane Austen en diens succes gecombineerd worden. Anke Werker is fondsredacteur bij een uitgeverij.

Rick de Haas (1960) is illustrator van kinderboeken. De illustraties van de bekende boeken van Mirjam Oldenhave over Mees Kees worden door hem gemaakt. Ook illustreert hij veel historische boeken van Martine Letterie. Vaak spelen ze zich af op kastelen die nog steeds bestaan en daar gaan ze dan op werkbezoek: samen met de eigenaar van het kasteel achter alle deuren kijken, alle torens beklimmen en overal aanzitten. Rick de Haas maakt prentenboeken over Elmo en zijn hond Tuur. Voor deze boeken schrijft hij zelf de verhalen.

Rick de Haas en Anke Werker kennen elkaar al meer dan tien jaar. Ze werkten samen aan talloze kinderboeken.

Rick de Haas en Anke Werker

Rick de Haas en Anke Werker verzorgen tweewekelijks 'Lieve J.'


(ⓒ Illustratie: Rick de Haas)