Ter ere van het 200-jarig bestaan van Sense and Sensibility (uitgebracht op 30 oktober 1811) is sopraan Mathilde de Man dit jaar op verschillende plekken in het land te beluisteren met een speciaal programma van liederen uit de tijd van Jane Austen. Het eerste optreden van De Man en pianist Jaap Eilander met ‘Jane Austen’s favourite songs’ is op 15 mei in Hattem.
Het is algemeen bekend dat Jane Austen veel van muziek hield. We weten zelfs welke muziek tot haar favorieten behoorde, omdat haar muziekverzameling bewaard is gebleven. Van die kennis heeft De Man gebruik gemaakt bij het samenstellen van haar programma. Zij schrijft:

In die tijd, de Regency-periode, werd muziek vaak in huiselijke kring beleefd. De muziek uit Jane’s tijd kenmerkt zich door sensualiteit en onvervuld verlangen, maar is elegant en lichtvoetig vormgegeven.
In haar eigen muziekcollectie, die bewaard is gebleven, zijn componisten te vinden als Arne, Händel, Purcell, Dibdin en Hook maar ook eenvoudige volksliederen. Vroeg 19e eeuws verlangen in een elegante vorm en niet ‘quite’ zo onschuldig als het lijkt.

Op 15 mei treden Mathilde de Man en Jaap Eilander vanaf 15.00 uur op in de Oude Synagoge, Achterstraat 33 in Hattem. Reserveren kan via deze link. Op 24 juli kun je De Man beluisteren bij tearoom Royal Tea in Apeldoorn, als onderdeel van een Sunday Tea-arrangement. Meer informatie hierover en over andere optredens van De Man lees je uiteraard binnenkort op deze website.
Organiseer je zelf een bijeenkomst en denk je dat dit muzikale programma goed daarbij zou passen? Neem dan contact op met l’Homme Classic Performances.