Bijna iedere maand komt er wel een boek uit dat dankbaar gebruik (of misbruik) maakt van de populariteit van Jane Austen. Sommige voegen ook daadwerkelijk iets toe aan het bestaande werk, andere doen dat niet. A weekend with Mr Darcy van Victoria Connelly behoort tot die laatste categorie, vindt onze gastrecensente Anke Werker.

Welke vrouw wil dat nou niet, een weekend met Mr Darcy? Het omslag deed me echter vermoeden dat dit niet mijn soort weekend zou zijn. Of, beter gezegd, niet mijn soort boek. In de gestage reeks van boeken die iets te maken hebben met Jane Austen, de biografieën, sequels, adaptaties en gidsen over regency-gebruiken, is dit er een waarbij de boeken en het leven van Jane Austen alleen maar als decor dienen.

A Weekend with Mr Darcy vertelt het verhaal van enkele bezoekers van een conferentie over Jane Austen in Hampshire. Ze komen er elk naartoe in de hoop hun dagelijkse beslommeringen een paar dagen achter zich te laten. De omstandigheden zijn daarvoor gunstig: een prachtige omgeving, en een keur aan interessante lezingen en leuke activiteiten die het hart van iedere Jane Austen-bewonderaar sneller doen kloppen. Een dergelijke opvatting is voldoende om mij tegen de haren in te strijken. Alsof het werk van Jane Austen niets anders is dan een ontsnappingsclausule!

En daar blijft het niet bij. Een van de weinige interessante elementen van het verhaal, een man die onder pseudoniem romantische verhalen schrijft en zich daarbij voordoet als vrouw, wordt al prijsgegeven op pagina 17. Daarmee laat de schrijfster alle kansen liggen om mij als lezer te verrassen. De vrouwelijke hoofdpersoon daarentegen is onaangenaam verrast als ze zijn dubbele identiteit ontdekt. Want zoals gebruikelijk bij dit soort boeken, is ze dan net halsoverkop verliefd op hem geworden.

Wie een boek verwacht dat de vergelijking met Pride and Prejudice ook maar enigszins kan doorstaan, komt bedrogen uit. Al moet gezegd worden dat alle verwijzingen naar Jane Austen en haar boeken kloppen. En daarin schuilt dan wel een zekere charme.

Voor wie dit genre wel kan waarderen: in 2011 verschijnt van dezelfde schrijfster Dreaming of Mr Darcy.

Nieuwsgierig naar dit boek? Je kunt het via deze link bestellen bij Amazon.

Anke Werker

Anke Werker (1972) studeerde af met de scriptie By a Lady, over de archetypen in Jane Austens romans en de verfilmingen daarvan. Ze is een groot liefhebber van de boeken van Jane Austen. En meer nog is ze gefascineerd door de wereldwijde belangstelling voor Jane Austen. Ze werkt aan een boek waarin beide liefdes gecombineerd worden.
Anke Werker is moeder van twee dochters en ze werkt als fondsredacteur.