Waarom is Jane Austen vandaag de dag zo populair? Wat zoeken we in haar werk? Waarom willen we ons wel eens in haar tijd wanen? In nrc.next staat vandaag een artikel over Jane Austen dat antwoord probeert te geven op deze vragen. Daarin komen onder andere Monique Christiaan van de Jane Austen Society, Austen-kenner Paul Franssen van de Universiteit Utrecht en liefhebbers Rob Kluiver en Marit Eisses aan het woord.

Ook studente kunstgeschiedenis Marit Eisses (22) is gecharmeerd van de tijd waarin Austen leefde. Dit jaar ging ze al voor de derde keer naar het festival in Bath, haar koffers vol met kostuums. “Natuurlijk hebben we een geromantiseerd beeld van die tijd”, weet ze. “Maar de etiquette, de hofmakerij was toch wel heel erg mooi. Dat een man je in een koets hielp, in plaats van dat hij je vanaf zijn scooter naroept met ‘hé chickie!’”

Nrc.next is verkrijgbaar in onder andere boekhandels, kiosken en supermarkten.
Je kunt het artikel nu hier downloaden (pdf)!