Het romantische badplaatsje Lyme Regis is voor vele Jane Austen-lezers bekend terrein. Zij leefden in Persuasion mee met Anne Elliot, toen ze de plaats bezocht in gezelschap van kapitein Wentworth. Ze zagen voor zich hoe de onvoorzichtige Louisa Musgrove een sprong maakte vanaf The Cobb, met bijna fatale afloop. Het is bekend dat Jane Austen zelf in ieder geval twee keer een bezoek bracht aan Lyme Regis, in 1803 en 1804. JaneAusten.nl volgde onlangs letterlijk in haar voetsporen, tijdens een Jane Austen wandeltocht van Literary Lyme Walking Tours.
Jane Austen hield van Lyme Regis, dat blijkt uit de manier waarop ze hierover schreef in haar brieven en in haar boek Persuasion. Daarin staat:

‘a very strange stranger it must be who does not see charms in the immediate environs of Lyme to make him wish to know it better’

De brievenbus

De Jane Austen wandelingen in Lyme Regis worden gegeven door Natalie Manifold, die door haar studie naar Jane Austens band met Lyme Regis zelf in de ban raakte van het romantische badplaatsje en daar nu permanent woont. Gewapend met een notitieboekje vol met citaten uit brieven en het werk van Jane Austen, neemt ze wandelaars mee langs alle plekjes die iets in het leven of het werk van Jane Austen hebben betekend.
Brievenbus
Lyme is niet zo heel veel veranderd sinds Austens tijd. Hoewel sommige gebouwen plaats hebben gemaakt voor nieuwe, is er nog genoeg te zien dat er in Austens tijd ook was. Zoals de oude brievenbus in de muur van wat vroeger het postkantoor was. Daar heeft Jane Austen zelf de brieven gepost die ze schreef aan vrienden en familie, zoals zus Cassandra.
Toch is er ook veel giswerk. Want er is nog altijd onduidelijkheid over de verblijfplaatsen van de schrijfster in Lyme.

Pyne House.

Zo is er Pyne House, dat waarschijnlijk voor een bepaalde periode door de familie Austen is gehuurd, aangezien Austen in een brief het heeft over het huis dat ze huren van een Mr. Pyne.
The Cobb
Hoogtepunt van een wandeling door Lyme is uiteraard het bezoek aan the Cobb, de lange stenen pier waar Lyme om bekend staat. Op dit stenen bouwwerk zijn in Persuasion Anne Elliot en haar gezelschap aan het wandelen en maakt Louisa Musgrove een flinke smak.
Er schijnt nog altijd onenigheid te zijn over welke trap betrokken is geweest bij het noodlottige ongeval. Volgens de Jane Austen Society is het de trap die gelijkmatig, maar wel met grote tussenruimtes de wandelaars omhoog leidt. Maar rondleidster Manifold is een andere mening toegedaan en die heeft ze goed onderbouwd. Volgens haar is het de trap die dichter ligt bij het nieuwe stuk pier, een trap waar je ook in lange jurk omhoog kunt rennen en die steil is, zoals het beschreven wordt in Persuasion:

De trap waar Louise Musgrove vanaf viel.

There was too much wind to make the high part of the new Cobb pleasant for the ladies, and they agreed to get down the steps to the lower, and all were contented to pass quietly and carefully down the steep flight, excepting Louisa; she must be jumped down them by Captain Wentworth. In all their walks, he had had to jump her from the stiles; the sensation was delightful to her. The hardness of the pavement for her feet, made him less willing upon the present occasion; he did it, however. She was safely down, and instantly, to show her enjoyment, ran up the steps to be jumped down again. He advised her against it, thought the jar too great; but no, he reasoned and talked in vain, she smiled and said, “I am determined I will:” he put out his hands; she was too precipitate by half a second, she fell on the pavement on the Lower Cobb, and was taken up lifeless! There was no wound, no blood, no visible bruise; but her eyes were closed, she breathed not, her face was like death. The horror of the moment to all who stood around!

Lyme Regis is, ook voor niet-Jane Austen liefhebbers, een magische plaats waar de tijd niet heeft stilgestaan, maar het wel iets rustiger aan doet. Voor wie van Jane Austen houdt, biedt een bezoek aan Lyme de mogelijkheid om te genieten waar Jane Austen ook zo van genoot.
Geïnteresseerd in een Jane Austen wandeltocht door Lyme Regis? Kijk dan op de website van Literary Lyme Walking Tours.