Was jij te jong om Sense and Sensibility in 1995 in de bioscoop te zien? Of wil je hem bijna 30 jaar later gewoon nog een keer op het grote scherm zien? Dan is deze maand je kans! In een aantal Pathé-bioscopen wordt in juli Ang Lee’s onvolprezen verfilming van Jane Austens klassieker opnieuw getoond.

Waar te zien?

Zoals het er nu naar uitziet, is Sense and Sensibility te zien in Amsterdam (vanaf 19 juli) , Den Haag en Utrecht (allebei vanaf 21 juli). Alle tijden zoals die nu bekend zijn, vind je op de website van Pathé. Hier komen mogelijk nog meer data bij (en hopelijk ook nog wat extra locaties.) Hou de programmering van de Pathébioscoop bij jou in de buurt als je deze film niet wilt missen! Let op: Pathé geeft aan dat de film niet ondertiteld is.

Over Sense and Sensibility 1995

De verfilming van Ang Lee van Jane Austens debuutroman ging in het voorjaar van 1995 in première en werd bij de Academy Awards een jaar later maar liefst acht keer genomineerd. De film won slechts één beeldje, dat voor beste screenplay. Dat was geschreven door niemand minder dan Emma Thompson, die ook de rol van Elinor Dashwood vertolkte.

Thompson was niet de enige topacteur in deze film. Marianne Dashwood werd gespeeld door Kate Winslet, Edward Ferrars door Hugh Grant en Colonel Brandon door Alan Rickman. Hoewel de film slechts één Oscar won, sleepten cast, scriptschrijver en regisseur Ang Lee nog heel wat andere prijzen binnen. Zo won de film een Golden Globe voor beste film in de categorie drama, en ontving Thompson ook een Golden Globe voor het script.

Thompsons dankwoord tijdens die awarduitreiking was legendarisch. Ze gaf commentaar op de avond in de woorden van Jane Austen. Benieuwd? Bekijk de video hieronder.