Hoe zou Emma Woodhouse’s leven eruit zien als ze nu zou leven? Die vraag beantwoordt Kristien Hemmerechts in haar nieuwe roman Ik ben Emma, die vanaf 8 september in de boekhandel ligt.

Dat Kristien Hemmerechts een Janeite is, wisten we al door het radioprogramma Looking for Jane dat zij voor de Vlaamse zender Klara maakte (hier nog steeds te beluisteren). Maar we wisten niet dat ze met een boek bezig was dat gebaseerd is op Austens meesterwerk Emma. Hemmerechts’ nieuwste roman Ik ben Emma is een moderne versie van de klassieker, waarmee Hemmerechts onderzoekt hoe anders het leven van Emma Woodhouse (hier Emma Houthuys) zou zijn wanneer ze in onze tijd zou leven.

Over Ik ben Emma

De flaptekst van Ik ben Emma luidt als volgt:

Emma Houthuys heeft alles wat een jonge vrouw zich kan wensen: geld, een mooi huis, liefhebbende ouders, leuke stiefbroers, looks. Wanneer een lang vergeten stiefzusje weer komt opdagen, lijkt haar geluk compleet. En dan krijgt ze er nog een stiefbroer bij, zo eentje voor wie iedereen valt. Emma’s voornemen om altijd single te blijven wankelt. Welke keuzes moet ze maken?
Ruim twee eeuwen geleden publiceerde Jane Austen Emma. Roman én hoofdpersonage werden wereldberoemd. Hoe zou Emma’s leven eruitzien als nu leefde? Die vraag stelt Kristien Hemmerechts zich in Ik ben Emma. Ze ontdekt dat de wereld onherkenbaar veranderd is, maar sommige dingen veranderen nooit.

Interview in de Volkskrant

De Volkskrant interviewde Kristien Hemmerechts over haar schrijverschap. Daarin staat onder andere over Ik ben Emma:

Bij Kristien Hemmerechts is het Emma Houthuys die aan het koppelen slaat. Intriges verlopen niet via brieven maar via Instagram en Twitter. In plaats van paarden zijn er Tesla’s. Bij de vleselijke liefde komt de opwinding via porno op de smartphone. Ik ben Emma is net zo’n kostelijke zedenroman als Jane Austens Emma. In beide romans bepalen existentiële vragen de sociale verhoudingen: bij wie horen de Emma’s echt? Bij hun generatie? Sekse? Familie? Klasse? Bezit? Kleur?

Hemmerechts raakt geëmotioneerd wanneer ze spreekt over Emma Houthuys en haar Afrikaanse halfzusje Malika: ‘Het laatste gesprek tussen die twee… ik krijg bijna tranen in mijn ogen… Malika kijkt naar het huis waarvan Emma altijd heeft gezegd: ‘het is ook jouw huis, alles wat ik heb is ook van jou’. Maar dat Emma dan toegeeft: ‘Ik was vroeger eigenlijk jaloers. Ik wilde niet dat jij alleen bij mijn vader bleef als ik bij mijn moeder was’. Alles was een mythe.

Je leest het hele interview op de website van De Volkskrant.

Ik ben Emma kopen?

Ik ben Emma ligt vanaf 8 september in de boekwinkels. Je kunt het bestellen het via onderstaande link bij Bol.com.