Zin om de onze tijd even achter je te laten en je te laven aan Engelse landhuizen, baljurken en zijden parasols? Dan is er goed nieuws: vanaf maandag 4 mei gaat BBC First de drie eerste seizoenen van Dowton Abbey herhalen, met iedere avond een aflevering. En op zaterdag 9 mei begint op NPO2 de serie Belgravia, een mooi kostuumdrama van … de bedenker van Downton Abbey!

Schrijver en acteur Julian Fellowes schreef met het script van Downton Abbey een wereldhit. Na de laatste aflevering van die serie begon hij te schrijven aan een roman, die zich afspeelt in het victoriaanse Engeland. Nu is van het boek een tv-serie gemaakt. Belgravia werd onlangs uitgezonden door de Britse zender ITV en komt nu al naar Nederland! KRO-NCRV zendt de zesdelige serie de komend weken uit op de zaterdagavond. De eerste aflevering is zaterdag 9 mei om 20.35 op NPO2.

Waar gaat Belgravia over?

De eerste aflevering van Belgravia neemt ons mee naar het Brussel van 1815. We volgen de familie Trenchard, die uitgenodigd is voor het (later beroemde) bal van de Hertogin van Richmond. De aanwezigen weten niet dat ze aan de vooravond staan van een van de beroemdste veldslagen in de geschiedenis. De jonge Sophie Trenchard is verliefd op Edward Bellasis, zoon van een gefortuneerd echtpaar dat zich in de hoogste kringen begeeft. De gebeurtenissen in Brussel zullen de toekomst van de twee families bepalen. Pas 26 jaar later wordt een groot geheim onthuld, met grote gevolgen.

Bekijk de trailer

Downton Abbey in de herhaling

Alsof een nieuw kostuumdrama niet al feest genoeg is, kunnen we vanaf aanstaande maandag ook nog eens genieten van de herhalingen van Downton Abbey. BBC First zendt iedere avond een aflevering uit. Let op: de tijden wisselen per avond. De eerste aflevering is maandag 4 mei om 19.45 uur, de tweede dinsdag 5 mei om 20.00 uur.

In Downton Abbey volgen we het leven van de familie van de graaf van Grantham en hun landhuis Downton Abbey (Higclere Castle). Wanneer de erfgenaam en toekomstige graaf omkomt bij de ramp met de Titanic, wordt het leven van de familie op zijn kop gezet. Gelukkig blijkt er een verre neef te zijn die in de voetsporen van de graaf kan treden. Er is één probleem: deze Matthew Crawley is slechts een eenvoudige advocaat, die weinig op lijkt te hebben met zijn adellijke bloedverwanten.

BBC First zendt vooralsnog alleen de eerste 3 seizoenen van Downton Abbey uit. De serie eindigde in 2015 na het zesde seizoen met een kerstspecial. In 2019 konden we (opnieuw) van de Crawleys genieten in de bioscoop. Downton Abbey, the movie was zo’n groot succes dat er een vervolg gaat komen.

© Foto: KRO-NCRV