Anke Werker en Sanne van der Bruggen hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt aan hun boek Jane [Austen] voor iedereen, dat deze week verschijnt bij Uitgeverij Karmijn. Maar hoe is dit boek precies tot stand gekomen? Illustratrice Sanne van der Bruggen beantwoordt al onze vragen.

Hoe zijn jij en Anke op het idee gekomen voor Jane voor iedereen?

“Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar na twee Happy Jane Year-columns op deze website zijn we gebeld door Wilma Seijbel van Uitgeverij Karmijn. Ze vroeg of we samen een boek wilden maken. Ja, natuurlijk wilden we dat! We waren ook zo verguld dat juist Wilma dit vroeg. Zij geeft uit met haar hart en heeft een prachtig fonds opgezet, daar wilden wij wel graag deel van uitmaken.”

Het leek alsof het meisje het boek echt koesterde en er helemaal in opging. Ik zie haar nog zitten.

Was dit jouw eerste kennismaking met Jane Austen?

“Nee, mijn kennismaking was tijdens mijn studententijd. Ik keek de films samen met vriendinnen en ik las Emma. Dat laatste kwam doordat ik het iemand had zien lezen in de trein en het leek alsof het meisje het boek echt koesterde en er helemaal in opging. Ik zie haar nog zitten. Bij de Bijenkorf kocht ik daarna de Pandorapocket, die ik nog steeds heb. Maar nu lees ik wel anders dan toen, merk ik. Toen vond ik het vooral allemaal heel romantisch, terwijl ik nu ook zo ontzettend geniet van de humor en van het idee dat een vrouw dit meer dan 200 jaar geleden schreef.”

Hoe heb je je voorbereid op het werken aan dit boek?

“Eigenlijk stond het hele afgelopen jaar in het teken van Jane. Ik las boeken van en over haar, keek films, ging met Anke naar Londen en met mijn gezin naar Bath, Chawton, Winchester en Steventon. Ook bezochten Anke en ik het symposium over Jane Austen in Utrecht. Het voorbereiden en het tekenen liep het hele jaar door elkaar heen. We hebben ons er echt in ondergedompeld, in Jane’s wereld.”

Kun je iets vertellen over jullie werkwijze?

“We kregen van Wilma veel vrijheid om het boek in te richten. Anke en ik hebben eindeloos gebrainstormd. Anke is daar echt een kei in, zij kan zo’n project goed overzien en is heel praktisch, van de spijkers met koppen. Ik heb veel van haar geleerd. Ook is zij natuurlijk de Austen-kenner van ons tweeën. We hebben tegelijkertijd aan het boek gewerkt en hielden steeds contact. Ik denk dat ik Anke het afgelopen jaar meer heb gesproken dan wie dan ook. Het was heel bijzonder om ons enthousiasme te kunnen delen. En het samenwerken verliep soepel, we vulden elkaar mooi aan. En als vanzelf zijn we goede vriendinnen geworden, hoe bijzonder is dat?”

Ik was ook zo ontroerd toen ik in het huis in Chawton was en alles in het echt zag, álles wat ik tekende.

Wat vond je het leukst om te illustreren?

“Ik denk de dingen die er echt waren in Jane’s leven. Haar huis, haar mantel, haar schrijfkist. Ik weet nog hoe eindeloos Anke en ik die kist hebben staan bewonderen in Londen. Het is alsof je daardoor dichter bij Jane als persoon komt. Ik was ook zo ontroerd toen ik in het huis in Chawton was en alles in het echt zag, álles wat ik tekende. Ik kende het zo goed al. Ik liep daar rond met een smile van oor tot oor. Eigenlijk denk ik dat ik gewoon het liefst dingen teken waar een verhaal achter zit. Dat is waar ik van houd.”

En wat was het moeilijkst?

“Het moeilijkst vond ik dat alles toch wel moest kloppen. Ik heb steeds zo ontzettend veel opgezocht voordat ik begon aan een illustratie. Hoe zag Londen eruit in de tijd van Jane, was de Big Ben er bijvoorbeeld al? Wat droegen de mensen voor schoenen, hoe zagen huizen er van binnen uit? Wat voor serviezen bestonden er? Terwijl ik het liefst aan de slag wilde was ik soms eerst een uur bezig om die dingen uit te zoeken. Wat ook wel weer heel leuk was, het is heerlijk je zo te kunnen verliezen in een onderwerp.”

Wat hoop jij dat mensen uit Jane voor iedereen halen?

“Plezier! En inspiratie. Ik hoop dat de lezers van ons boek genieten en dat het ze ook iets brengt. Dat ze misschien zin krijgen om Jane’s boeken te (her)lezen, de films weer eens te bekijken, of zelfs eens naar Engeland te gaan in haar voetsporen. En het zou toch mooi zijn als we op deze manier een klein beetje hebben meegeholpen om Jane levend te houden, door te laten zien hoe bijzonder ze was? Dat vind ik een fijne gedachte.”

Jane voor iedereen is nu te koop! Je kunt het bestellen in onze webshop. Tot en met woensdag 29 november betaal je slechts €1,50 verzendkosten voor dit boek!