Wereldwijd werd er vandaag aandacht besteed aan Jane Austens 200ste sterfdag. Het meeste nieuws kwam natuurlijk uit Groot-Brittannië. Even een korte round-up (met dank aan Austenesque-schrijver Cass Grafton, die de foto’s maakte):

3 beelden

Er werden vandaag maar liefst 3 beelden van Jane Austen onthuld. En dan te bedenken dat er tot nu toe geen een was!
In Basingstoke werd het schitterende standbeeld van Adam Roud op Market Square onthuld. Biografe Claire Tomalin was een van de sprekers (zie foto 1). De kunstenaar poseerde na de onthulling trots met zijn creatie (zie foto 3).

Ook staat er in Winchester Cathedral bij Jane Austens graf nu (tijdelijk) een standbeeld.

En als klap op de vuurpijl heeft Winchester Cathedral momenteel ook nog een prachtige buste van Jane Austen.

In Winchester Cathedral werd ook het definitieve ontwerp van het 10-pondbiljet met de afbeelding van Jane Austen onthuld. Cass Grafton liet zich fotograferen met de grote versie en de kleine, die vanaf 14 september in omloop wordt gebracht.

Herdenking in Nederland

Ook in Nederland werd er aandacht besteed aan Jane Austens 200ste sterfdag. De Jane Austen Society Nederland (JASNL) had een eredienst georganiseerd in de Engelse Kerk in Amsterdam.
Uitgeverij Karmijn kwam met mooi nieuws: dit najaar verschijnt er een boek over Jane Austen dat gemaakt is door Anke Werker en Sanne van der Bruggen, columnist en illustrator van de Happy Jane Year column op deze website. Met andere woorden: Jane Austen leeft nog volop!